Toolbox

TOOLBOX

Een overzicht van mijn favoriete materialen, handige reviews en heerlijke hebbedingetjes

Meer Berichten Laden

FAQ

Welke tekenmaterialen raad je aan voor een beginner?

Ik heb een fijn overzicht van allerlei mooie materialen gemaakt op de Toolbox pagina. Mijn lievelingsmateriaal voor watercolour journals staat in deze blog beschreven.

Waarom spreek je Engels op Instagram?

De helft van mijn volgers is niet-Nederlands, dus dat leek me wel zo aardig! De zondagsversjes blijven altijd in het Nederlands, omdat dat de taal is die het dichtst bij mijn gevoel ligt.

Ga je nog een keer een challenge doen zoals de animal challenge?

Wie weet;) Blij dat je het zo leuk vond, in ieder geval! Voorlopig is er voornamelijk de Toolbox Tuesday – elke dinsdagavond om 21:00 live op Instagram. Je kunt de hele animal challenge én een aantal Toolbox-sessies terugkijken op mijn IGTV.

Geef je ook workshops sneltekenen / illustratie / iets anders gaafs?

Alle beschikbare workshops staan in het workshopoverzicht. Dat betekent niet dat dat de enige workshops zijn die ik ooit geef. Ik ben altijd bezig met nieuwe workshops ontwikkelen. Stuur me gerust een berichtje als je op zoek bent naar iets, dan weet ik dat er animo is!

Hoe heb je jouw eigen stijl gevonden?

Voor mijn gevoel ben ik nog steeds zoekende, terwijl ik voor anderen een heel herkenbare stijl heb. En dat is meteen ook de kern van mijn antwoord: je stijl zit vaak al in je. Alleen moet je vaak oefenen en tekenen, om die stijl er uit te laten komen. Het is een beetje een flauw antwoord, ik weet het, maar blijf gewoon tekenen wat je mooi vindt, ga experimenteren met nieuwe materialen, blijf inspiratie zoeken bij (veel verschillende) andere creatieve artiesten, en ga opzoek naar hetgeen dat JIJ mooi vindt in al deze inspiratie en eigen kunstwerken. Vaak zit daar overlap in, en dat is een beginnetje van de rode draad van de zoektocht naar jouw eigen stijl. Enneh.. had ik al “oefenen, oefenen, oefenen” gezegd?

Hoe ben je aan je eerste betalende klant gekomen?

Mijn eerste betalende klant was een oud-werkgever van me. Maar een eerste echte nieuwe klant heb ik gekregen doordat ik over mijn artsy Instagram account mocht komen vertellen op Q-music! Natuurlijk gaat het niet bij iedereen zo, en mijn aller-aller-aller eerste advies rondom klanten werven is: maak een website. Al is het maar 1 pagina. Maar zo wordt het ‘echt’, en kunnen mensen je gaan vinden.

Heb je een creatieve opleiding gedaan?

Nee! Ik heb een Bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen en een Masterdiploma Interculturele communicatie. Ik was er destijds van overtuigd dat ik niet creatief was…

Heb je nog tips voor als ik voor mezelf wil beginnen?

Vooral: gewoon doen! Ik merk dat mensen zich vaak laten tegenhouden door perfectionisme, angst door anderen beoordeeld te worden, en een gevoel ‘overbodig’ te zijn. Mijn advies is: probeer het gewoon. En… heel veel oefenen! Niet meteen opgeven bij een aantal ‘mislukte’ tekeningen.

Dit zijn mijn drie lievelingsquotes:

  • Start before you’re ready
  • Get yourself out there
  • Comparison is the thief of joy
Wanneer ben je begonnen met handlettering / illustratie?

Ik pakte “voor het eerst” een pen op rond kerst 2014! Mijn tante vroeg me of ik het kerstmenu wilde versieren, ik was geïnspireerd door Pinterest, en zo geschiedde. Ik leerde pas jaren later dat zoiets als ‘handlettering’ een ding was. En het duurde ook een tijd tot ik ging illustreren: pas in 2017.

Wat is jouw ervaring met het kopen van Brush sets?

Ik koop zelf regelmatig brush sets – vooral die van Bardot Brush vind ik erg fijn (evenals haar tutorials!). Ik merk wel dat ik niet alle brushes die ik koop ook erg gebruik. Misschien is het net als mijn pennen-verslaving…?;) Je kunt ook heel makkelijk zélf je eigen brushes maken in Procreate. Dat heeft als voordeel dat je precies kunt maken wat je nodig hebt, en je ze dus waarschijnlijk niet laat verstoffen. In les 1 van Procreate voor gevorderden behandelen we dit uitgebreid.

Kan ik ook (hand-)letteren op de iPad?

Jazeker! Vind je het leuk als ik hier een workshop in ontwikkel? Stuur me een berichtje!

Welk type screenprotector raad jij aan?

Mijn screenprotector is een goedkope versie van de Paperlike Screenprotector (gekregen van een vriendin). Het maakt je glas wat matter en stroever, waardoor voelt het alsof je wat meer op papier tekent. De versie die ik heb is helaas niet meer verkrijgbaar op Amazon, maar ik weet zeker dat je met een beetje online zoeken een heel eind komt!

Is er ondertiteling bij de online workshops?

Nog niet! Maar het staat zeker op mijn lijstje. Heb jij behoefte aan ondertiteling bij de online workshops, bijvoorbeeld omdat je doof of slechthorend bent? Stuur me vooral even een berichtje! Hoe meer ik weet dat er behoefte is, hoe meer het weer een boost krijgt op mijn to-do lijst!

Wanneer komen er weer nieuwe workshops?

Ik werk de overzichten bij zodra er nieuwe workshops bekend zijn. In verband met COVID-19 is het nu even lastig om offline workshops te plannen. Maar zodra het weer kan, gaan we los! Dan nodig ik je graag uit om bij mij op de studio in Amsterdam een gezellige creatieve workshop te volgen – of natuurlijk op een beurs of andere locatie. Tot die tijd kun je gezellig aanschuiven bij de online workshops, of natuurlijk gratis bij de Toolbox Tuesdays op Instagram (iedere dinsdag om 21:00).

Hoe vaak moet je de punt van je Apple Pencil vervangen?

Ik heb de mijne 3 jaar, en ik heb hem nog nooit vervangen. Ik teken niet elke dag, maar hij gaat dus best wel lang mee.

In welk programma teken je de zondagsversjes?

Dat doe ik op de iPad, in de app Procreate. In les 5 van de cursus Procreate voor beginners leer ik je zelfs hoe je zelf een portretje in deze stijl kunt tekenen. In les 3 van Procreate voor gevorderden gaan we zelfs helemaal aan de slag met zo’n poppetje in een bepaalde houding en omgeving tekenen. Geen Procreate? In een andere cursus leer ik je om in zo’n zelfde stijl een cartoonachtig zelfportretje te tekenen – gewoon op papier!

Kan ik voor Procreate ook een Android tablet gebruiken, of een andere stylus?

Helaas is Procreate alleen beschikbaar voor iOS-systemen (iPads dus). Een andere stylus dan de Apple Pencil wordt NIET aangeraden. Op de FAQ pagina van Procreate zelf vind je meer handige uitleg.

Welke iPad moet ik kopen qua formaat en ruimte?

Beetje flauw antwoord, maar het hangt er echt van af wat je wilt. Een 12”9 inch (die ik heb) geeft je veel tekenruimte, maar is wat zwaarder en lastiger om mee te nemen. Een kleintje gooi je dan weer zo in je tas, maar heeft bijvoorbeeld ook een (zeer licht) beperkte interface in Procreate. Ik denk dat allebei zeer geschikt zijn, en je vooral moet kijken naar je eigen voorkeur. Ps. Ik doe al 3 jaar met 256GB opslag;)

Welke iPad en Apple Pencil gebruik je?

Een Ipad Pro (1e generatie, uit 2017) 12”9 inch scherm. Ik heb 256 GB opslag en een 1e generatie Apple pencil.

Kun je het boek ook voor me signeren?

Natuurlijk! Ik verzend ze niet meer zelf, maar als je me tegenkomt op een beurs moet je er zeker even om vragen! Dan doe ik dat met liefde. Sowieso vind ik het gezellig als je me even gedag komt zeggen als je me ziet:)

Waar kan ik je boek “Handlettering en Illustratie in je Bullet journal” kopen?

Dat kan in boekwinkels en bij een aantal online shops (zoals hier op bol.com)

Ik heb een voedselallergie/diëetwens: kan daar rekening mee gehouden worden tijdens een workshop?

Indien er lunch of lekkers aangeboden wordt tijdens een workshop: natuurlijk! Laat het me weten in de opmerking wanneer je een ticket bestelt, dan kan ik er rekening mee houden.

Zijn de workshoplocaties rolstoeltoegankelijk?

Het ligt er een beetje aan welke locatie het is.

Zowel mijn studio in Amsterdam als Your Space Amsterdam (waar we vaak het Sketch Journaling weekend organiseren) zijn dat helaas niet. Sorry:( Voor de toegankelijkheid van mijn workshops op beurzen kun je het beste even bij de locatie of organisator zelf informeren.

Welk materiaal gebruik je het liefst?

Ik gebruik zoveel materiaal door elkaar! Maar de laatste tijd ben ik wel heel erg van de aquarel. Hierover schreef ik deze blog: Deze 9 dingen zitten altijd in mijn tas. Wist je trouwens dat ik elke dinsdag om 21:00 live op Instagram nieuwe materialen uitprobeer tijdens Toolbox Tuesday?

Go to Top