Sketch Journaling: Next Level (met Nienke Vletter)

Sketch Journaling: Next Level

Duik dieper in de vaardigheden van het sketch journalen: jouw composities krijgen nog meer stijl!

Sketch Journaling: next level

Yeah, it’s here! Het langverwachte en veelgevraagde vervolg op onze eerste Sketch Journaling cursus. Voor iedereen met al wat meer tekenervaring, die nóg meer wil leren over het vastleggen van jouw dagelijkse herinneringen in je schetsboek. Na het volgen van deze Next Level cursus heb jij nog meer zelfvertrouwen en tekentools om pagina na pagina te vullen!

Klaar voor de volgende stap…

…in jouw tekenskills? Wij wel! In deze cursus leer je o.a. om te tekenen zonder potlood: je gaat samen met ons direct met fineliner en aquarel aan de slag! Daarna gaan we lekker naar buiten voor urban sketching. We tekenen een complex gebouw in perspectief én we zoeken een fijn koffietentje op voor het urban sketchen van een scène.

Gevorderde onderwerpen

Na deze stadse omgevingen is het tijd om de natuur op te zoeken. We tekenen bomen, planten en een fijne setting aan het water. Als laatste gaan we mensen tekenen! We geven je tips om mensen op papier te zetten, zonder eindeloze studies of uitgebreid schetsen. We willen de essentie vastleggen en vooral: lekker vlot tekenen! Door alle lessen heen krijg je dus ook véél tips om eventueel perfectionisme los te laten en vooral te genieten van het tekenproces. En natuurlijk geven we je een exclusief kijkje in al onze Sketch Journals.

Online & op pad

Vanachter je laptop ga je samen met ons op pad in Amsterdam en Utrecht. Maar ook jij gaat lekker naar buiten! Je krijgt bij elke les huiswerk van ons. Genoeg inspiratie om in je eigen stad of dorp, in de natuur of misschien wel op vakantie te tekenen!

Korting op de fijnste materialen

Ga je deze cursus volgen? Dan krijg je ook nog eens 10% korting op de speciale Sketch Journaling pakketten bij Splendith. Er is een basispakket met alle materialen om mee te beginnen, een Next Level pakket voor fijne aanvullende materialen en een XL pakket met al deze mooie materialen samen. Je krijgt de kortingscode zodra je de cursus hebt besteld. Zo heb je in één keer alle materialen in huis die je nodig hebt voor jouw creatieve avontuur!

Dit zit er allemaal in het Basis pakket:

 • Hahnemühle aquarel sketchbook (A6, landscape)
 • Winsor & Newton Cotman aquarel reissetje (inclusief aquabrush)
 • Tombow Fudenosuke Brushpen grijs/zwart
 • Winsor & Newton fineliners 1.0 en 4.0
 • Bruynzeel HB Potlood, Milan gum & DUX puntenslijper
 • 4 van onze eigen sketch journal pagina’s om over te trekken en zelf in te vullen
 • 2 printables voor handlettering en watercolor uit de workshop
 • Een hele berg liefde!

Dit zit er allemaal in het Next Level Pakket:

 • Hahnemühle Toned watercolor sketchbook (warme kleur, vierkant formaat)
 • Pentel Pocket Brush (een superfijne navulbare brushpen)
 • Posca Paintmarker (wit, maat 3M)
 • Sakura Gelly Roll (wit, maat 08)
 • Pentel Aquash waterbrush (maat medium)
 • Papierklemmen (2 stuks)
 • Nóg meer liefde!

Je gaat aan de slag met de volgende onderwerpen

 • De belangrijkste lessen uit onze cursus Sketch Journaling basis 
 • Wég met het potlood: direct tekenen zonder te schetsen
 • Echt kijken en werken vanuit basisvormen
 • Urban Sketching en perspectief
 • Het vastleggen van een (complexe) scene 
 • Bomen, planten en de natuur
 • Mensen vlot op papier zetten
 • Op elke locatie tekenen
 • Materiaal- en kleurgebruik
 • Perfectionisme loslaten en genieten van het creatieve proces!

Praktische info op een rij

 • Alle videos zijn direct beschikbaar: je kunt meteen beginnen!
 • 11 lessen plus diverse bonus video’s boordevol tips en stap voor stap instructies.
 • Je kunt alle video’s gedurende de cursusperiode in je eigen tempo, en zo vaak als je wilt, bekijken.
 • Je hebt 4 maanden toegang.
 • Leuke en praktische huiswerkopdrachten.
 • Toegang tot een inspirerende groep met mede-cursisten in de online community
 • 6 live sessie(s) voor extra toelichting en vragen (1e livesessie op 2 juli)
 • 10% korting op diverse materiaalpakketten bij webshop Splendith

“Ik weet niet of ik goed genoeg kan tekenen,
voor welk niveau is het?

INTERMEDIATE NIVEAU


Je hoeft absoluut geen gevorderde creatief te zijn om mee te doen met deze cursus! Maar… het is natuurlijk wel ‘next level’ :-). Dus teken jij al iets langer? Wil je graag meer leren over de genoemde onderwerpen in deze cursus? Of heb je onze eerste Sketch Journaling cursus gevolgd? Dan is dit de perfecte cursus voor jou!

Beginner? Start dan met de basis.
Begin je net met tekenen? Is Sketch Journaling nog helemaal nieuw voor jou? Dan raden we je aan om eerst onze online cursus Sketch Journaling basis te volgen. Wil je direct grote stappen maken? Dan kun je beide cursussen in één keer aanschaffen en krijg je ruim 12% korting.

INSPIRATIE EN PERSOONLIJK CONTACT IN EEN ONLINE LEEROMGEVING

Net als bij onze offline workshops vinden we persoonlijk contact ontzettend belangrijk! Daarvoor is de online omgeving, waar je direct toegang tot krijgt. 

In een speciale cursusgroep deel je jouw huiswerk en heb je contact met de andere deelnemers. Zo doe je de cursus echt samen! Super leuk en leerzaam om elkaar feedback te geven en natuurlijk om van elkaar te leren en inspiratie op te doen.

LEER NOG MEER IN 6 LIVE ZOOM SESSIES


Een online cursus wordt nog leuker als we elkaar ook ‘live’ zien. Daarom hebben we 4x een tweewekelijks live sessie (de eerste is op 2 juli) en tegen het einde van de cursus nog 2 live Q&A sessies gepland via Zoom. Leerzaam én onwijs gezellig! Voorafgaand aan elke sessie bekijken wij het huiswerk van die week en delen we in de Zoom sessie de belangrijkste gezamenlijke feedback. In de eerste 4 sessies behandelen we elke keer 2 specifieke lessen, in de laatste 2 sessies kijken we waar behoefte aan is.

Kun jij niet live bij de sessies aanwezig zijn? Geen probleem! Alle sessies worden opgenomen en toegevoegd in de leeromgeving, dus kun je de video’s terugkijken wanneer het jou uitkomt.

Kijken in je eigen tempo

De lessen zijn vanaf maandag 28 juni direct allemaal beschikbaar. Je hebt in totaal 4 maanden toegang tot alle video’s, dus t/m 28 oktober. Je kijkt de lessen in het tempo wat jij fijn vind. In één weekend alles bingewatchen of 4 maanden lang elke week een video bekijken? Het mag allemaal! Handig om te weten: tot half augustus behandelen tweewekelijks specifieke lessen in de live sessies. De eerste sessie is op 2 juli, de rest van de planning hiervoor vind je in jouw online omgeving!

En die deadline van 4 maanden? Dat hebben we bewust gedaan. Zo heb je een goeie stok achter de deur om er écht mee aan de slag te gaan!

Wie zijn je docenten?

Je krijgt in deze online cursus les van Anne (@GoudenLijntjes) & Nienke (@nienkevletter). We staan bekend om ons gezamenlijke enthousiasme en overdosis energie. We hebben ruime ervaring in het geven van workshops en worden heel blij wanneer we onze creatieve kennis kunnen delen met jou. We hebben allebei een andere stijl, en dat is juist zo leuk in deze gezamenlijke workshops. Je krijgt dus ‘best of both worlds’!

Deze cursus is ècht iets voor jou, als je…

…regelmatig prachtige schetsboeken online bewondert, maar zelf te weinig tijd vrijmaakt om te tekenen;

…meer zelfvertrouwen wilt krijgen in Sketch Journaling en urban sketching;

…vlotter wilt leren tekenen en je perfectionisme nu eindelijk eens buiten de deur wil zetten;

…meer wilt leren over tekenen in perspectief, urban sketching op locatie, tekenen van de natuur én mensen;

…jouw half-gevulde schetsboeken lekker wilt vullen deze zomer;

…al wat meer ervaring hebt met tekenen, maar graag meer skills toevoegt aan jouw creatieve etui;

…beter wilt leren kijken naar je omgeving en mooie herinneringen wilt vastleggen;

…jezelf meer creatieve tijd gunt en wilt genieten van het creatieve proces!

Reviews

Omdat deze cursus spiksplinternieuw is, zijn er nog geen reviews. Maar we kunnen je wél alvast wat reviews van de basiscursus laten zien, hieronder. Wist je dat daar meer dan 350 mensen aan hebben meegedaan? Laat gerust zelf een review achter: dat is voor ons superwaardevol!

Ik heb nog een paar vragen...

De antwoorden op de meestgestelde vragen vind je hieronder. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op via het contactformulier op de website.

SKETCH JOURNALING, WAT IS DAT?

Een Sketch Journal is een combinatie van je schetsboek en je dagboek. Hierin teken, schets, schrijf en handletter je over alles wat jij wilt vastleggen op papier. Je hoeft namelijk niet ver te reizen om mooie herinneringen te maken. Juist de korte tripjes of dagelijkse dingen worden extra bijzonder als je ze vastlegt in je journal. 


MOET IK EERST DE BASISCURSUS GEVOLGD HEBBEN OM MEE TE DOEN MET NEXT LEVEL?

Nee, zeker niet! Heb jij al wat meer ervaring met tekenen? En wil je meer leren over de onderwerpen waarmee we in de cursus aan de slag gaan? Dan kun je zeker direct meedoen met onze Next Level cursus. 

Ons advies: lees even goed de onderwerpen van de Sketch Journaling basiscursus door. Heb je het gevoel dat je deze al goed onder de knie hebt? Dan kun je besluiten om meteen voor de Next Level te gaan.

KUN JE MISSCHIEN NAAR MIJN EERDERE WERK KIJKEN EN ME ZEGGEN OF IK DE BASISCURSUS NOG MOET VOLGEN?

We willen met je met liefde adviseren, maar in de praktijk blijkt dat lastig. Iedereen haalt zijn eigen extra informatie uit de cursussen, en soms is het lastig inschatten wat jij nog zelf extra wilt leren.

De een heeft bijvoorbeeld wel al ervaring met het opzetten van illustraties, maar heeft nog vragen over hoe je de beste compositie maakt in combinatie met handlettering (onderwerpen uit de basiscursus). Een ander is een perfecte handletteraar met potlood en stift, maar heeft nog nooit met aquarelverf gewerkt (ook een onderwerp van de basiscursus). Weer een ander heeft nog helemaal geen sketch journal ervaring, maar slaat liever het compositiedeel over en heeft meer behoefte aan verdieping per onderwerp, zoals mensen, natuur, en op locatie tekenen (onderwerpen uit de next level cursus). Het ligt dus geheel aan jouw eigen voorkeur en inschatting.

We raden je dus aan goed de informatie over beide cursussen door te lezen (de reviews zijn ook leerzaam!) en zelf je keuze te maken. We hebben geprobeerd de informatie zo duidelijk mogelijk op te schrijven, maar als je toch nog iets mist: laat het ons weten!


KRIJG IK PERSOONLIJKE FEEDBACK OP MIJN HUISWERK?

Je krijgt geen individuele feedback op je huiswerk, maar we behandelen de gezamenlijke feedback in de live sessies. 

We merkten in de vorige cursus dat veel feedback vaak voor de meeste deelnemers hetzelfde was. Daarom hebben we gekozen voor live Zoom sessies. Nog gezelliger ook om elkaar live te spreken! De sessies worden opgenomen, dus je kan ze terugkijken als je er niet live bij kunt zijn.
Voorafgaand aan deze sessies bekijken we het huiswerk in de community om gericht tips te geven. In de live sessies behandelen elke keer andere lessen en laten daarbij enkele voorbeelden zien van het huiswerk. Zorg dus wel dat je jouw huiswerk voorafgaand aan de sessies upload in de community. En natuurlijk is het ook super leuk én leerzaam als jullie elkaar feedback geven!

KRIJG IK MEER TIJD ALS IK EEN COMBI-TICKET KOOP?

Nee, helaas 🙂 Als je zowel de Basis- als de Next level cursus koopt, gaan we ervan uit dat je zelf genoeg tijd vrij maakt om de lessen binnen de gestelde tijd te volgen. Je krijgt 6 maanden toegang tot de basiscursus en 4 maanden toegang tot de Next Level cursus.


WAT KAN IK QUA VAARDIGHEDEN VERWACHTEN?

In de cursusomschrijving kun je uitgebreid lezen welke onderwerpen aan bod komen. Misschien is het daarom handiger om even op een rijtje te zetten wat je níét gaat leren.

 • We geven geen les in handlettering, dat zit al in de basiscursus.
 • We gaan aan de slag met perspectief en urban skecthing, maar gaan geen architectonisch correcte gebouwen tekenen 😉 
 • We gaan vlot mensen tekenen, maar het is geen uitgebreide anatomieles of portret tekencursus.
 • We gaan lekker buiten tekenen in de natuur, maar tekenen geen weids landschap of vergezichten.
 • We laten zien hoe we onze pagina's opbouwen, maar gaan niet meer uitgebreid op compositie-opbouw in: dat zit al in de basiscursus.