Podcast

De Gouden Lijntjes Podcast

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering van de Gouden Lijntjes Podcast, te beluisteren via alle bekende podcastkanalen.

De Gouden Lijntjes Podcast is niet zomaar een luisterpodcast; het is een audiovisuele podcast waarin ik elke aflevering een toffe gast heb. Samen gaan we kletsen én tekenen. Leden van de Gouden Lijntjes Community krijgen naast de audioversie toegang tot een exclusieve video. Hierin zie je mij samen met de gast samen tekenen en kan je het hele tekenproces volgen. Maar je kunt de podcast ook gewoon gratis beluisteren!

De podcast is perfect voor voor je zondagse relaxmoment of bewaar ‘m lekker voor een creatieve pauze in jouw werkweek. Ook leuk: pak er ondertussen je tekenspullen bij en maak er meteen een tekenmomentje van – net alsof je bij ons aan de keukentafel zit!

Wil je ons niet alleen maar horen kletsen, maar ook zien tekenen?

Aflevering #21 Karin Luttenberg

Deze week is illustrator Karin Luttenberg, ook wel bekend als Paperfuel, te gast bij mij in de studio.

Haar zwart-witte stijl komt je waarschijnlijk meteen bekend voor: Karin heeft nogal een imperium opgebouwd. Wat begon met een succesvol handletteringboek (inmiddels 23e druk!) liep uit tot enorm goed afgenomen tekencursussen, stationery lijnen, samenwerkingen met de grootste art supply merken, en zelfs een heus eigen tv programma op RTL8.

Karin en ik spreken elkaar wel vaker, en dat kun je merken: het is me toch een partijtje gezellig geklets tussen twee hechte collega’s! (ik zit zelf ook behoorlijk op de praatstoel;). Daarom zit deze aflevering bomvol very inside information.

Een volledig jaar in de bestseller top 60? Onenigheid met je uitgever? Productfouten vlak voor een belangrijke beurs? Douaneproblemen, en apenknuffels in de fanmail? Karin Luttenberg maakte het allemaal mee. Haar nieuwste boek is pas net uit, en ze geeft alweer een primeur over de volgende: inclusief en passant advies over hoe je een succesvol bedrijf start als illustrator.

Aflevering #20 Renske de Greef

Deze week is columnist, auteur en (strip)tekenaar Renske de Greef te gast bij mij in de studio.

Renske begon al heel jong met schrijven en had 2 jaar een dagelijkse column. Na 10 jaar alleen maar schrijven wat ze haar eigen schrijfsels ‘een beetje zat’ en begon ze tijdens een reis door Zuid-Afrika met tekenen. Zo ontstond haar beeldcolumn die ze zelf pitchte bij NRC. Heel lang heeft ze getwijfeld of haar illustraties wel goed genoeg waren, want als schrijfster ontbrak het haar aan “echte” technische tekenskills. Tot ze een bevrijdend advies kreeg en besloot haar eigen stijl te omarmen en dit juist tot haar kracht te maken.

Via de beeldcolumn in het NRC ontstond vervolgens een korte film en daarna haar grote trots: de graphic novel Mamamorfose. Een proces van schaamte naar acceptatie en werken vanuit beeld in plaats van tekst. Het werd een intiem boek waarin ze natuurlijk vooral zelf voorkomt, maar ook mensen uit haar omgeving. En zichzelf door de mangel halen in haar tekening was Renske wel gewend, ze weet precies hoe ver ze daar in kan gaan, maar in het boek spelen ook anderen een rol. Ze vertelt hoe ze omging met de buikpijn die dat gaf en hoe het verhaal van het boek nu omgezet wordt naar een heuse film!

Aflevering #19 Egon de Regt

Deze week is illustrator en animator Egon de Regt te gast bij mij in de studio.

Hoe veel mensen kunnen zeggen dat hun werk in het Rijksmuseum is geëxposeerd?
Illustrator en animator Egon de Regt kan erover meepraten, nadat hij in 2022 in een klap bekend werd met de winst van het NPO-programma “Project Rembrandt”. Wat zijn de grootste lessen die hij leerde uit deze creatieve “crashcourse”, en werkt hij nu eigenlijk nog wel zo graag met olieverf – of keert hij toch terug naar zijn liefde voor digitaal werk?

Egon vertelt over bang zijn voor de schildersezel, over hoe je je eigen stijl kan laten voortkomen uit onkunde, en over hoe je grootschalige creatieve projecten aanpakt: zoals een graphic novel schrijven of in 3 maanden een animatiefilm uit je vingers pompen.

Aflevering #18 Mignon Nusteling

Deze week is kunstenaar Mignon Nusteling (van Studio Stout) te gast bij mij in de studio.

Mignon schuwt geen controverse tijdens haar persoonlijke queeste om kunst toegankelijk te maken. Succesvolle podcasts, kunstinstallaties, museumtours, deze vrouw is overal en ze neemt ons met liefde mee in haar kunstzinnige én levensbeschouwende escapades. Als online influencer vangt ze behoorlijk wat wind (en applaus!) wanneer ze onderwerpen aansnijdt als kunst, feminisme, (neuro-)diversiteit, veganisme en – niet te vergeten – bevers, clowns en… vrouwenvoetbal!

Mignon vertelt hoe ze omgaat met keiharde kritiek van zowel van zichzelf als van anderen, en hoe haar autisme een rol speelt in haar kunstenaarsbestaan. Wat is trouwens überhaupt het verschil tussen kunst en illustratie? Eén ding weet Mignon zeker: je waardeert kunst meer als je stilstaat bij wat het met je doet, in plaats van wat je ervan vindt. Want: “ook iets níét mooi vinden is een kostelijk heerlijk gevoel waar je dankbaar voor moet zijn”.

Aflevering #17 Joëlle van Arnhem

​Deze week is illustrator Joëlle van Arnhem van Bladergoud te gast bij mij in de studio.

Een jong gezin, ‘maar’ 3 dagen per week werken, en toch een gezond bedrijf hebben als illustrator. Joëlle zocht een tijd naar de juiste balans als moeder én ondernemer. Oh ja, en jezelf als ondernemer bestempelen is ook best een stap, want wanneer ben je nou een échte ondernemer? En ben je wel een échte illustrator als je voornamelijk digitaal tekent?

Vragen waar veel creatieve ondernemers zich in herkennen. Dat je niet alleen de antwoorden op deze vragen hoeft te vinden leerde Joëlle in een traject bij businessmentor Yvette (Mentor voor Makers), die (toevallig 😉 ook businessmanager bij host Anne is. Door met een helikopterview te kijken stelden zij samen orde op (business)zaken. En ontstond er een kapstok voor de illustraties  van Joëlle “het mooie van het dagelijks leven laten zien”.

Aflevering #16 Vera Bertens

Deze week is de bruisende Vera Bertens van Franje design te gast bij mij in de studio. In haar bio omschrijft ze zichzelf als Imagery Inventor.

In een wilde opwelling schreef Vera zich in voor de kunstacademie. In deze nieuwe aflevering legt Vera uit hoe de eisen van de docenten haar uiteindelijk stimuleerden om het juist helemaal om te gooien: een rebelse stijl van illustratie gecombineerd met kringloop-vondsten en een sausje van roze glitter.

Het leverde Vera van Franje Design klanten op zoals HEMA, Robert van Beckhoven, en verschillende kinderboeken-illustratieklussen. Hoe ga je in tegen de gevestigde orde, en is dat altijd comfortabel?

Aflevering #15 Floor de Goede

​Deze week is striptekenaar Floor de Goede, te gast bij mij in de studio. Hij trotseerde de zomerstorm Poly om samen te kletsen en tekenen.

Floor vertelt over zijn tocht in de stripwereld. Een stipmaker die ook illustrator van kinderboeken is, was bonton. Floor deed het toch. Met meerdere prijzen een eigen graphic novel die wereldwijd verkrijgbaar krijgen we een heel mooi inkijkje in Floors stripleven.

Aflevering #14 Carla Kamphuis

De enige echte “Brushlettering Queen” Carla Kamphuis is deze week te gast bij mij in de studio.

In deze aflevering bespreken we een belangrijke valkuil: bij anderen lijkt het succes zo makkelijk te komen, en zien tekeningen er beter uit. Maar is dat ook zo?

Komt haar easy going manier van werken vanuit Twenste nuchterheid, of is er nog een ander geheim? En hoe kun je toch connectie maken met collega’s (en je eigen doelgroep), als je zelf vrij introvert bent en het liefst alleen werkt?

Carla heeft dé truc gevonden, waardoor ze niet alleen een geliefde collega is, maar ook nog eens tegelijkertijd haar eigen boeken en productlijn slim in de markt zet.

Aflevering #13 Wies van der Velde

Ze is een echte duizendpoot die veel verder gaat dan alleen illustreren. Wies van der Velde, ook wel bekend als Sowiesowies is deze week te gast bij mij in de studio voor de podcast.

In haar bio omschrijft ze zichzelf als “The maker of all things“, want naast dat ze prachtige lino prints gutst, maakt ze lampen, tassen en zelfs een standbeeld maken is haar niet te gek.

160.000 mensen volgen Wies van der Velde dagelijks via Instagram. En toch voelt ze zich een outsider. Ze werkt volledig op volgens haar eigen inspiratie. In een hokje is Wies niet te plaatsen. En dat bevalt haar prima. Er was een tijd dat social media haar leven leek te bepalen, maar nee: “ik bepaal verdorie zelf wel wat ik doe”. In deze aflevering hoor je hoe Wies dat aanpakt!

Aflevering #12 Anne Jorinde Kuiper

Deze aflevering is net even wat anders dan gebruikelijk. Dit keer is er namelijk niemand te gast, maar ben ik zélf met de billen bloot gegaan! Jullie stelden mij al jullie vragen over het creatieve ondernemerschap, over opdrachten krijgen, over het imposter syndrome, over zorgen voor inspiratie, en nog veel meer.

Alle onderwerpen raak ik kort aan. Is er iets waarvan je wil dat ik er dieper op in ga? Laat het me weten! Misschien maak ik over dat onderwerp dan wel een speciale podcast met nog meer informatie en kijkjes achter de schermen.

Aflevering #11 Koosje Koene

Ze is misschien wel de meest productieve illustrator die ik ken, Koosje Koene en deze week is ze te gast bij mij in de studio voor de podcast.

Koosje Koene tekent elke dag (#goals) en dat doet ze en deelt ze al tien jaar. Voor haar is elke dag een tekening zoiets als elke dag je tanden poetsen: emotionele hygiëne noemt ze het en daar kan ik nog wat van leren!

Koosje heeft ooit een carrière gehad als prijswinnend fotograaf, was mede-oprichter van de Sketchbook School en nu organiseert ze naast al dat tekenen ook nog geweldige (online) workshops. Oh en ze heeft het boek ‘Life is Better When You Draw It’ gemaakt en zelf uitgegeven.
Een bezig bijtje dus, die tekeningen maakt met heerlijke zwierige lijnen. In dit interview vertelt ze hoe ze zelf heeft leren loslaten. ‘Pak gewoon die bullet point die in je fruitschaal ligt en begin!’

Aflevering #10 Loes Riphage

In deze aflevering is

In deze aflevering is prijswinnend illustrator Loes Riphagen te gast bij mij in de studio.

We stappen in haar fantasiewereld, waar kabouters allang niet meer in het bos wonen maar midden in de stad. Ze wonen in putten op straat en tussen de muren van jouw huis. Heb je vandaag al eens om je heen gekeken? Misschien vind je er wel eentje.

Loes brengt met haar fantasierijke pen een wereld tot leven die niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen een heerlijke plek is. Haar boek Coco kan het! werd bekroond als prentenboek van het jaar 2021.

Nu staat ze op het punt om Het Kabouterboek uit te brengen. In deze aflevering kruipen we in haar hoofd en leren we over haar maakproces. Van kleine ideeën in de auto tot grote inzinkingen halverwege en belangrijkste regel: begin met wat je zeker weet, dan kun je ondertussen nadenken over wat je niet zeker weet.

Aflevering #9 Manon Bijkerk

In deze aflevering is Manon Bijkerk, vooral bekend als La Nonette, te gast bij mij in de studio.

Net als veel illustratoren in deze podcast, raakt Manon in haar werk geïnspireerd door sterke vrouwen. Haar feministische oog verwerkt ze in prachtige kleurrijke tekeningen waar ik groot fan van ben. Ik leerde Manons werk kennen door haar passieproject What I Wear on Mondays waarin ze iedere maandag haar perfect gestylde outfit van de dag tekende.

Manon gaf eerst creatieve cursussen bij onder meer Urlaub in Utrecht maar is inmiddels haar eigen weg ingeslagen met La Nonette School. Daar geeft ze illustratieve cursussen, workshops en coaching. In deze aflevering vertelt Manon over hoe ze per toeval in het docentenvak terechtkwam, hoe haar optimistische levenshouding haar vooruit heeft geholpen en over haar werkflow: sudderen, schetsen, uitwerken.

In de video speciaal voor de Gouden Lijntjes Community tekenen Manon en ik onze outfits van de dag met behulp van Procreate.

Aflevering #8 Roeqiya Fris

In deze aflevering is de kleurrijke, Nederlands/Egyptische Roeqiya Fris te gast bij mij in de studio.

Vanaf het eerste moment dat Roeqiya vijf jaar geleden haar tekenspullen uit de kast trok, gaat het heel goed met haar onderneming. Haar volle, kleurrijke en sfeervolle plaatjes vielen logischerwijs meteen bij veel mensen in de smaak. Zo mocht ze een uitgebreide lijn voor Hema ontwerpen, verkoopt ze haar prints zeer succesvol via Etsy aan mensen over de hele wereld en heeft ze inmiddels bijna 100.000 volgers op Instagram.

In deze aflevering vertelt Roeqiya over haar creatieve gezin, hoe ze van haar moeder leerde om vanuit intuïtie te werken, en hoe ze in een creative block terecht kwam door het nieuwe algoritme van Instagram. Oh en ze vertelt waarom ze nooit meer opdrachten voor bruiloften doet.

Aflevering #7 Ingrid Wuster

In deze aflevering is de heerlijke Ingrid Wuyster, vooral bekend als Teken-ing, te gast bij mij in de studio.

Ze noemt zichzelf geen tekenaar maar een beeldhouwer op papier. Ingrid Wuyster heeft een enorm brede skill-set en ontwerpt illustraties voor producten, doet de volledige branding van merken en maakt (geboorte-)kaartjes (mijn persoonlijke favoriet). Ze verwerkt heel veel details in haar illustraties die vol eigenzinnige figuurtjes zitten met perfect passende kleurencombinaties die echt een lust voor het oog zijn.  

De weg naar zelfstandig illustrator liep voor Ingrid langs het Grafisch Lyceum waar ze zichzelf de vrijheid gaf om met veel verschillende materialen te experimenteren en zo vond ze de gelaagdheid die ze nu nog steeds gebruikt in haar werk.

We hebben het over haar recente rebranding, Ingrid deelt tips over hoe je je creativiteit terugvindt en waarom ze niet in schetsboeken tekent.

Aflevering #6 Melody Abreu

In deze aflevering is de fabulous Melody Abreu van Melolelo te gast bij mij in de studio.

Ze is pas 2,5 jaar geleden begonnen maar Melody heeft nu al veel positieve impact gemaakt met haar werk. Met haar werk springt ze actief op de bres voor inclusiviteit, representatie, duurzaamheid en vrouwenemancipatie. Dat doet ze met kleurrijke illustraties waarin ze bijzondere materialen gebruikt zoals bladgoud en gedroogde bloemen. Melody maakt daarmee heel authentiek werk en zet haar eigen frustrerende ervaringen en emoties om tot iets heel krachtigs.

Ze vertelt over Frida Kahlo (haar grote inspiratiebron), hoe ze haar eigen stijl heeft ontwikkeld en hoe ze met behulp van social media haar bedrijf binnen twee jaar succesvol uit de grond heeft weten te stampen.

Aflevering #5 Nienke Vletter

In deze aflevering ben ik op bezoek bij mijn lieve collega – aka work-wifey – Nienke Vletter in haar gevangenis-studio (ja, echt!) in Utrecht.

Materialen-nerd, swatching-queen en sinds kort ook stationary-uitgever Nienke Vletter is een vrouw met veel talenten en een inspiratie voor velen op Instagram. Nienke en ik zijn concullega’s maar ‘meer collega’s dan concurrenten’ en voor deze aflevering ga ik op bezoek in de studio van Nienke. We praten over de voordelen van Instagram, creativiteit binnen haar familie, hoe Nienke omgaat met teleurstellingen en de vloek van resultaatgericht tekenen.

Je hoort bovendien welke afwegingen er achter de schermen zijn gemaakt, toen Nienke het verzoek kreeg om haar eigen stationery lijn te maken…

Aflevering #4 Celine Charlotte

Een speciale bonusaflevering van de podcast. Goed om te weten: deze aflevering is volledig in het Engels opgenomen.

Dit keer is er geen illustrator of kunstenaar te gast om samen mee te tekenen. Maar ik ga in gesprek met Charlotte van ’t Wout, eigenaresse van C.Academy en beter bekend als Celine Charlotte op Instagram.

Ik bewonder Charlotte al jaren als ondernemer – zij is misschien wel mijn aller-aller grootste inspiratiebron rondom het runnen van mijn bedrijf over de afgelopen jaren. Ook volgde ik meerdere van haar cursussen. Dus toen zij een oproep deed om haar uit te nodigen als podcastgast, kon ik de kans niet voorbij laten gaan en reageerde ik direct! Hopelijk kan ik jullie inspireren met ons gesprek over ondernemen, jezelf her-uitvinden, prijzen verhogen, trouw blijven aan jezelf, en overal een content-mogelijkheid in zien.

De video van deze aflevering is bij uitzondering gratis te bekijken via YouTube.

Aflevering #3 Aniek Bartels

Voor de derde aflevering had ik de kleurrijke Aniek Bartels te gast in mijn studio.

Aniek Bartels is illustrator en product designer. Grote kans dat je iets van haar in huis hebt want ze heeft hele productlijnen ontwikkeld voor de Hema en ze heeft klanten als de Flow en Intratuin. Ze maakt fijne, kleurrijke en speelse illustraties waar humor in verwerkt zit. Maar ze heeft altijd een belangrijke missie met haar werk en dat is duurzaamheid.

Met Aniek heb ik het onder andere over het vinden van je eigen stijl, hoe ze haar opdrachten vond die passen bij haar missie Ook beantwoordt ze vragen van jullie en daarin vertelt Aniek onder meer wat ze doet als ze in een creatieve dip zit.

Aflevering #2 Sarah van Dongen

Voor de tweede aflevering had ik stadsgenoot Sarah van Dongen te gast in mijn studio. 

Sarah is een illustrator die ik met veel plezier volg. Ze maakt heerlijke kleurrijke, speelse illustraties met mixed media en met een hoofdrol voor mensen in alledaagse situaties. Haar werk siert regelmatig kinderboeken en in magazines, ze heeft haar eigen podcast waarin ze vrouwelijke creatieve ondernemers interviewt en ze tekent het liefst vanaf haar zolder-studio. 

Met Sarah heb ik het over de gekke overtuigingen die ze had over illustrator zijn en hoe ze die aan de kant zette, over spelen zonder bal en hoe ze met veel doorzettingsvermogen (en een fietstocht naar Engeland) in het illustrator-vak belandde.

Aflevering #1 Marloes de Kiewit

Voor de eerste aflevering had ik de Rotterdamse Marloes de Kiewit te gast in mijn studio. Ik bewonder haar welk al jaren, en nu konden we eindelijk kennismaken!

Marloes maakt de mooiste muurschilderingen, heel kleurrijk of juist met verfijnd lijnwerk. Ze begon haar carrière in mode, en we hebben het tijdens het tekenen onder ander over hoe ze de switch maakte naar illustrator (wist je dat ze autodidact is?).

Ook bespreken we perfectionisme, zelf-sabotage, en hoe je omgaat met uitdagingen tijdens je illustratie-opdrachten.