Podcast

De Gouden Lijntjes Podcast

Elke twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering van de Gouden Lijntjes Podcast, te beluisteren via alle bekende podcastkanalen.

De Gouden Lijntjes Podcast is niet zomaar een luisterpodcast; het is een audiovisuele podcast waarin ik elke aflevering een toffe gast heb. Samen gaan we kletsen én tekenen. Leden van de Gouden Lijntjes Community krijgen naast de audioversie toegang tot een exclusieve video. Hierin zie je mij samen met de gast samen tekenen en kan je het hele tekenproces volgen. Maar je kunt de podcast ook gewoon gratis beluisteren!

De podcast is perfect voor voor je zondagse relaxmoment of bewaar ‘m lekker voor een creatieve pauze in jouw werkweek. Ook leuk: pak er ondertussen je tekenspullen bij en maak er meteen een tekenmomentje van – net alsof je bij ons aan de keukentafel zit!

Wil je ons niet alleen maar horen kletsen, maar ook zien tekenen?

Aflevering #10 Loes Riphage

In deze aflevering is

In deze aflevering is prijswinnend illustrator Loes Riphagen te gast bij mij in de studio.

We stappen in haar fantasiewereld, waar kabouters allang niet meer in het bos wonen maar midden in de stad. Ze wonen in putten op straat en tussen de muren van jouw huis. Heb je vandaag al eens om je heen gekeken? Misschien vind je er wel eentje.

Loes brengt met haar fantasierijke pen een wereld tot leven die niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen een heerlijke plek is. Haar boek Coco kan het! werd bekroond als prentenboek van het jaar 2021.

Nu staat ze op het punt om Het Kabouterboek uit te brengen. In deze aflevering kruipen we in haar hoofd en leren we over haar maakproces. Van kleine ideeën in de auto tot grote inzinkingen halverwege en belangrijkste regel: begin met wat je zeker weet, dan kun je ondertussen nadenken over wat je niet zeker weet.

Aflevering #9 Manon Bijkerk

In deze aflevering is Manon Bijkerk, vooral bekend als La Nonette, te gast bij mij in de studio.

Net als veel illustratoren in deze podcast, raakt Manon in haar werk geïnspireerd door sterke vrouwen. Haar feministische oog verwerkt ze in prachtige kleurrijke tekeningen waar ik groot fan van ben. Ik leerde Manons werk kennen door haar passieproject What I Wear on Mondays waarin ze iedere maandag haar perfect gestylde outfit van de dag tekende.

Manon gaf eerst creatieve cursussen bij onder meer Urlaub in Utrecht maar is inmiddels haar eigen weg ingeslagen met La Nonette School. Daar geeft ze illustratieve cursussen, workshops en coaching. In deze aflevering vertelt Manon over hoe ze per toeval in het docentenvak terechtkwam, hoe haar optimistische levenshouding haar vooruit heeft geholpen en over haar werkflow: sudderen, schetsen, uitwerken.

In de video speciaal voor de Gouden Lijntjes Community tekenen Manon en ik onze outfits van de dag met behulp van Procreate.

Aflevering #8 Roeqiya Fris

In deze aflevering is de kleurrijke, Nederlands/Egyptische Roeqiya Fris te gast bij mij in de studio.

Vanaf het eerste moment dat Roeqiya vijf jaar geleden haar tekenspullen uit de kast trok, gaat het heel goed met haar onderneming. Haar volle, kleurrijke en sfeervolle plaatjes vielen logischerwijs meteen bij veel mensen in de smaak. Zo mocht ze een uitgebreide lijn voor Hema ontwerpen, verkoopt ze haar prints zeer succesvol via Etsy aan mensen over de hele wereld en heeft ze inmiddels bijna 100.000 volgers op Instagram.

In deze aflevering vertelt Roeqiya over haar creatieve gezin, hoe ze van haar moeder leerde om vanuit intuïtie te werken, en hoe ze in een creative block terecht kwam door het nieuwe algoritme van Instagram. Oh en ze vertelt waarom ze nooit meer opdrachten voor bruiloften doet.

Aflevering #7 Ingrid Wuster

In deze aflevering is de heerlijke Ingrid Wuyster, vooral bekend als Teken-ing, te gast bij mij in de studio.

Ze noemt zichzelf geen tekenaar maar een beeldhouwer op papier. Ingrid Wuyster heeft een enorm brede skill-set en ontwerpt illustraties voor producten, doet de volledige branding van merken en maakt (geboorte-)kaartjes (mijn persoonlijke favoriet). Ze verwerkt heel veel details in haar illustraties die vol eigenzinnige figuurtjes zitten met perfect passende kleurencombinaties die echt een lust voor het oog zijn.  

De weg naar zelfstandig illustrator liep voor Ingrid langs het Grafisch Lyceum waar ze zichzelf de vrijheid gaf om met veel verschillende materialen te experimenteren en zo vond ze de gelaagdheid die ze nu nog steeds gebruikt in haar werk.

We hebben het over haar recente rebranding, Ingrid deelt tips over hoe je je creativiteit terugvindt en waarom ze niet in schetsboeken tekent.

Aflevering #6 Melody Abreu

In deze aflevering is de fabulous Melody Abreu van Melolelo te gast bij mij in de studio.

Ze is pas 2,5 jaar geleden begonnen maar Melody heeft nu al veel positieve impact gemaakt met haar werk. Met haar werk springt ze actief op de bres voor inclusiviteit, representatie, duurzaamheid en vrouwenemancipatie. Dat doet ze met kleurrijke illustraties waarin ze bijzondere materialen gebruikt zoals bladgoud en gedroogde bloemen. Melody maakt daarmee heel authentiek werk en zet haar eigen frustrerende ervaringen en emoties om tot iets heel krachtigs.

Ze vertelt over Frida Kahlo (haar grote inspiratiebron), hoe ze haar eigen stijl heeft ontwikkeld en hoe ze met behulp van social media haar bedrijf binnen twee jaar succesvol uit de grond heeft weten te stampen.

Aflevering #5 Nienke Vletter

In deze aflevering ben ik op bezoek bij mijn lieve collega – aka work-wifey – Nienke Vletter in haar gevangenis-studio (ja, echt!) in Utrecht.

Materialen-nerd, swatching-queen en sinds kort ook stationary-uitgever Nienke Vletter is een vrouw met veel talenten en een inspiratie voor velen op Instagram. Nienke en ik zijn concullega’s maar ‘meer collega’s dan concurrenten’ en voor deze aflevering ga ik op bezoek in de studio van Nienke. We praten over de voordelen van Instagram, creativiteit binnen haar familie, hoe Nienke omgaat met teleurstellingen en de vloek van resultaatgericht tekenen.

Je hoort bovendien welke afwegingen er achter de schermen zijn gemaakt, toen Nienke het verzoek kreeg om haar eigen stationery lijn te maken…

Aflevering #4 Celine Charlotte

Een speciale bonusaflevering van de podcast. Goed om te weten: deze aflevering is volledig in het Engels opgenomen.

Dit keer is er geen illustrator of kunstenaar te gast om samen mee te tekenen. Maar ik ga in gesprek met Charlotte van ’t Wout, eigenaresse van C.Academy en beter bekend als Celine Charlotte op Instagram.

Ik bewonder Charlotte al jaren als ondernemer – zij is misschien wel mijn aller-aller grootste inspiratiebron rondom het runnen van mijn bedrijf over de afgelopen jaren. Ook volgde ik meerdere van haar cursussen. Dus toen zij een oproep deed om haar uit te nodigen als podcastgast, kon ik de kans niet voorbij laten gaan en reageerde ik direct! Hopelijk kan ik jullie inspireren met ons gesprek over ondernemen, jezelf her-uitvinden, prijzen verhogen, trouw blijven aan jezelf, en overal een content-mogelijkheid in zien.

De video van deze aflevering is bij uitzondering gratis te bekijken via YouTube.

Aflevering #3 Aniek Bartels

Voor de derde aflevering had ik de kleurrijke Aniek Bartels te gast in mijn studio.

Aniek Bartels is illustrator en product designer. Grote kans dat je iets van haar in huis hebt want ze heeft hele productlijnen ontwikkeld voor de Hema en ze heeft klanten als de Flow en Intratuin. Ze maakt fijne, kleurrijke en speelse illustraties waar humor in verwerkt zit. Maar ze heeft altijd een belangrijke missie met haar werk en dat is duurzaamheid.

Met Aniek heb ik het onder andere over het vinden van je eigen stijl, hoe ze haar opdrachten vond die passen bij haar missie Ook beantwoordt ze vragen van jullie en daarin vertelt Aniek onder meer wat ze doet als ze in een creatieve dip zit.

Aflevering #2 Sarah van Dongen

Voor de tweede aflevering had ik stadsgenoot Sarah van Dongen te gast in mijn studio. 

Sarah is een illustrator die ik met veel plezier volg. Ze maakt heerlijke kleurrijke, speelse illustraties met mixed media en met een hoofdrol voor mensen in alledaagse situaties. Haar werk siert regelmatig kinderboeken en in magazines, ze heeft haar eigen podcast waarin ze vrouwelijke creatieve ondernemers interviewt en ze tekent het liefst vanaf haar zolder-studio. 

Met Sarah heb ik het over de gekke overtuigingen die ze had over illustrator zijn en hoe ze die aan de kant zette, over spelen zonder bal en hoe ze met veel doorzettingsvermogen (en een fietstocht naar Engeland) in het illustrator-vak belandde.

Aflevering #1 Marloes de Kiewit

Voor de eerste aflevering had ik de Rotterdamse Marloes de Kiewit te gast in mijn studio. Ik bewonder haar welk al jaren, en nu konden we eindelijk kennismaken!

Marloes maakt de mooiste muurschilderingen, heel kleurrijk of juist met verfijnd lijnwerk. Ze begon haar carrière in mode, en we hebben het tijdens het tekenen onder ander over hoe ze de switch maakte naar illustrator (wist je dat ze autodidact is?).

Ook bespreken we perfectionisme, zelf-sabotage, en hoe je omgaat met uitdagingen tijdens je illustratie-opdrachten.