Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

“Welke materialen kan ik het beste gebruiken?” Die vraag krijg ik vaak te horen. Daarom hier een overzicht van mijn favoriete materialen, handige reviews en heerlijke hebbedingetjes.

Materiaal

Welke materialen heb ik nodig als ik lid wordt van de community?

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag wat je het beste aan kunt schaffen om te beginnen. Potloden, verf, markers… het heeft allemaal zo’n andere manier van werken! Het goede nieuws is: je kunt dus met álles goed leren tekenen. Het belangrijkste is dat je gewoon begint. Lid zijn van de community is al een fijne eerste stap, daar staan allemaal stap-voor-stap tutorials en video’s die je een eind op weg helpen (die kun je volgen met materiaal naar keuze). Bovendien kun je dan lekker meedoen met de livesessies, waarin ik je begeleid en je vragen kunt stellen. Ook is het ideaal om eens een beetje rond te snuffelen en te kijken naar de video’s met verschillende materialen, om te kijken wat je interesse wekt. Dan kun je daarna altijd nog beslissen welk materiaal je daadwerkelijk aanschaft! Bovendien is er een speciale groep in de community genaamd “Materiaal”, waarin je materiaaltips en vragen kunt uitwisselen met mede-communityleden.

Als je echt dieper in een bepaald materiaal wilt duiken, raad ik je aan één van mijn cursussen te volgen. Ik geef verschillende cursussen met verschillende materialen, dus kijk ook daar wat je het meest aantrekt.

Tot slot: een lijst van alle materialen die ik gebruik vind je hier (inclusief handige links én welke mijn favoriete zijn of die ik aanraad voor beginners.

Het belangrijkste is: lekker gaan beginnen en niet te streng zijn voor jezelf op hoe het uitgevoerd moet worden. Veel tekenplezier!

Welke tekenmaterialen raad je aan voor een beginner?

Ik heb een fijn overzicht van allerlei mooie materialen gemaakt. Hierin vind je tips voor beginners en voor mensen die al meer ervaring hebben. Mijn lievelingsmateriaal voor watercolor journals staat in deze blog beschreven.

Welk materiaal gebruik je het liefst?

Ik gebruik zoveel materiaal door elkaar! Maar de laatste tijd ben ik wel heel erg van de aquarel. Hierover schreef ik deze blog: Deze 9 dingen zitten altijd in mijn tas. In dit overzicht vind je alle materialen waar ik mee werk.

In welk programma teken je de zondagversjes?

Dat doe ik op de iPad, in de app Procreate. In de cursus Cartoonportretjes leer ik je om in zo’n zelfde stijl een cartoonachtig zelfportretje te tekenen – gewoon op papier!

Ondernemen / illustrator worden

Hoe heb je jouw eigen stijl gevonden?

Voor mijn gevoel ben ik nog steeds zoekende, terwijl ik voor anderen een heel herkenbare stijl heb. En dat is meteen ook de kern van mijn antwoord: je stijl zit vaak al in je. Alleen moet je vaak oefenen en tekenen, om die stijl er uit te laten komen. Het is een beetje een flauw antwoord, ik weet het, maar blijf gewoon tekenen wat je mooi vindt, ga experimenteren met nieuwe materialen, blijf inspiratie zoeken bij (veel verschillende) andere creatieve artiesten, en ga opzoek naar hetgeen dat JIJ mooi vindt in al deze inspiratie en eigen kunstwerken. Vaak zit daar overlap in, en dat is een beginnetje van de rode draad van de zoektocht naar jouw eigen stijl. Enneh.. had ik al “oefenen, oefenen, oefenen” gezegd?

Hoe ben je aan je eerste betalende klant gekomen?

Mijn eerste betalende klant was een oud-werkgever van me. Maar een eerste echte nieuwe klant heb ik gekregen doordat ik over mijn artsy Instagram account mocht komen vertellen op Q-music! Natuurlijk gaat het niet bij iedereen zo, en mijn aller-aller-aller eerste advies rondom klanten werven is: maak een website. Al is het maar 1 pagina. Maar zo wordt het ‘echt’, en kunnen mensen je gaan vinden.

Heb je een creatieve opleiding gedaan?

Nee! Ik heb een Bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen en een Masterdiploma Interculturele communicatie. Ik was er destijds van overtuigd dat ik niet creatief was…

Heb je nog tips voor als ik voor mezelf wil beginnen?

Vooral: gewoon doen! Ik merk dat mensen zich vaak laten tegenhouden door perfectionisme, angst door anderen beoordeeld te worden, en een gevoel ‘overbodig’ te zijn. Mijn advies is: probeer het gewoon. En… heel veel oefenen! Niet meteen opgeven bij een aantal ‘mislukte’ tekeningen.

Dit zijn mijn drie lievelingsquotes:

  • Start before you’re ready
  • Get yourself out there
  • Comparison is the thief of joy

Wanneer ben je begonnen met handlettering/ illustratie?

Ik pakte “voor het eerst” een pen op rond kerst 2014! Mijn tante vroeg me of ik het kerstmenu wilde versieren, ik was geïnspireerd door Pinterest, en zo geschiedde. Ik leerde pas jaren later dat zoiets als ‘handlettering’ een ding was. En het duurde ook een tijd tot ik ging illustreren: pas in 2017.

Cursussen/workshops

Geef je ook cursussen/workshops sneltekenen/ illustratie/ iets anders gaafs?

Alle beschikbare cursussen vind je op deze pagina. Dat betekent niet dat dat de enige cursussen zijn die ik ooit geef. Ik ben altijd bezig met nieuwe cursussen ontwikkelen. Stuur me gerust een berichtje als je op zoek bent naar iets, dan weet ik dat er animo is!

Is er ondertiteling bij de online cursussen?

Nog niet! Maar het staat zeker op mijn lijstje. Heb jij behoefte aan ondertiteling bij de online cursussen, bijvoorbeeld omdat je doof of slechthorend bent? Stuur me vooral even een berichtje! Hoe meer ik weet dat er behoefte is, hoe meer het weer een boost krijgt op mijn to-do lijst!

Wanneer komen er weer nieuwe cursussen of live workshops?

Ik organiseer geen live workshops meer, maar je bent wel van harte welkom om gezellig aan te schuiven bij de online cursussen, of je aan te sluiten bij de Gouden Lijntjes Community. Wel ben ik regelmatig te gast bij Koffietijd of geef ik workshops bij toffe merken, webshops of op beurzen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn als je me ergens live kunt spotten.

Ik heb een voedselallergie/ dieetwens: kan daar rekening mee gehouden worden tijdens een workshop?

Indien er lunch of lekkers aangeboden wordt tijdens een workshop: natuurlijk! Laat het me weten in de opmerking wanneer je een ticket bestelt, dan kan ik er rekening mee houden.

Zijn de workshoplocaties rolstoeltoegankelijk?

Het ligt er een beetje aan welke locatie het is.

Helaas is dit in Amsterdam niet altijd het geval, het grote nadeel van die monumentale panden… Sorry 🙁 Voor de toegankelijkheid van mijn workshops op beurzen kun je het beste even bij de locatie of organisator zelf informeren.

iPad & Procreate

Wat is jouw ervaring met het kopen van Brush sets?

Ik koop zelf regelmatig brush sets – vooral die van Bardot Brush vind ik erg fijn (evenals haar tutorials!). Ik merk wel dat ik niet alle brushes die ik koop ook erg gebruik. Misschien is het net als mijn pennen-verslaving…? 😉 Je kunt ook heel makkelijk zélf je eigen brushes maken in Procreate. Dat heeft als voordeel dat je precies kunt maken wat je nodig hebt, en je ze dus waarschijnlijk niet laat verstoffen. In mijn online cursus Digitaal tekenen in Procreate behandelen we dit uitgebreid.

Kan ik ook (hand-)letteren op de iPad?

Jazeker! Vind je het leuk als ik hier een workshop in ontwikkel? Stuur me een berichtje!

Welk type screenprotector raad jij aan?

Mijn screenprotector is een goedkope versie van de Paperlike Screenprotector (gekregen van een vriendin). Het maakt je glas wat matter en stroever, waardoor voelt het alsof je wat meer op papier tekent. De versie die ik heb is helaas niet meer verkrijgbaar op Amazon, maar ik weet zeker dat je met een beetje online zoeken een heel eind komt!

Hoe vaak moet je de punt van je Apple Pencil vervangen?

Ik heb de mijne 3 jaar, en ik heb hem nog nooit vervangen. Ik teken niet elke dag, maar hij gaat dus best wel lang mee.

Kan ik voor Procreate ook een Android tablet gebruiken, of een andere stylus?

Helaas is Procreate alleen beschikbaar voor iOS-systemen (iPads dus). Een andere stylus dan de Apple Pencil wordt NIET aangeraden. Op de FAQ pagina van Procreate zelf vind je meer handige uitleg.

Welke iPad moet ik kopen qua formaat en ruimte?

Beetje flauw antwoord, maar het hangt er echt van af wat je wilt. Een 12”9 inch (die ik heb) geeft je veel tekenruimte, maar is wat zwaarder en lastiger om mee te nemen. Een kleintje gooi je dan weer zo in je tas, maar heeft bijvoorbeeld ook een (zeer licht) beperkte interface in Procreate. Ik denk dat allebei zeer geschikt zijn, en je vooral moet kijken naar je eigen voorkeur.

Welke iPad en Apple Pencil gebruik je?

Een 5e generatie iPad Pro (12,9 inch scherm) met 512 GB opslag en een 2e generatie Apple pencil.

Kan ik de Procreate cursus ook door mijn baas laten betalen?

Ja, dat kan! Stuur ons even een bericht en wij regelen het. We berekenen hier € 25 administratiekosten voor.

Boek

Kun je het boek voor me signeren?

Natuurlijk! Ik verzend ze niet meer zelf, maar als je me tegenkomt op een beurs moet je er zeker even om vragen! Dan doe ik dat met liefde. Sowieso vind ik het gezellig als je me even gedag komt zeggen als je me ziet 🙂

Waar kan ik je boek “Handlettering en illustratie in je Bullet journal” kopen?

Helaas is de papieren versie van het boek uitverkocht en komt er geen herdruk (in dit blogbericht schreef ik hier meer over). Wel kan je nu het boek als e-book kopen -> klik snel hier!

Opdrachten

Instagram

Waarom spreek je geen Engels meer op Instagram?

Voorheen was de helft van mijn volgers is niet-Nederlands, dus vond ik het wel zo aardig om in het Engels te posten. Inmiddels is dat percentage flink gezakt en komt de overgrote meerderheid gewoon uit Nederland of België. Daarom heb ik besloten lekker terug te switchen naar het Nederlands.

Ga je nog een keer een challenge doen zoals de animal challenge?

Jazeker, die doe ik nu maandelijks! Als je je aansluit bij de Gouden Lijntjes Community krijg je maandelijks een toffe teken-challenge, live-sessies en nog veel meer leuks 🙂 Op deze pagina lees je meer over de Gouden Lijntjes Community en kan je je direct aanmelden!

Community

Ik heb een vraag over de Gouden Lijntjes community.

Vragen over de Gouden Lijntjes Community heb ik beantwoord in de community zelf. Kun je daar het antwoord niet vinden, stuur dan even een mail.

Welke materialen heb ik nodig als ik lid wordt van de community?

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag wat je het beste aan kunt schaffen om te beginnen. Potloden, verf, markers… het heeft allemaal zo’n andere manier van werken! Het goede nieuws is: je kunt dus met álles goed leren tekenen. Het belangrijkste is dat je gewoon begint. Lid zijn van de community is al een fijne eerste stap, daar staan allemaal stap-voor-stap tutorials en video’s die je een eind op weg helpen (die kun je volgen met materiaal naar keuze). Bovendien kun je dan lekker meedoen met de livesessies, waarin ik je begeleid en je vragen kunt stellen. Ook is het ideaal om eens een beetje rond te snuffelen en te kijken naar de video’s met verschillende materialen, om te kijken wat je interesse wekt. Dan kun je daarna altijd nog beslissen welk materiaal je daadwerkelijk aanschaft! Bovendien is er een speciale groep in de community genaamd “Materiaal”, waarin je materiaaltips en vragen kunt uitwisselen met mede-communityleden.

Als je echt dieper in een bepaald materiaal wilt duiken, raad ik je aan één van mijn cursussen te volgen. Ik geef verschillende cursussen met verschillende materialen, dus kijk ook daar wat je het meest aantrekt.

Tot slot: een lijst van alle materialen die ik gebruik vind je hier (inclusief handige links én welke mijn favoriete zijn of die ik aanraad voor beginners.

Het belangrijkste is: lekker gaan beginnen en niet te streng zijn voor jezelf op hoe het uitgevoerd moet worden. Veel tekenplezier!

Gratis tips
Maandelijkse inspiratie en af en toe een leuke freebie in je inbox? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Community
Boordevol tips, trucs en bovendien: ontzettend gezellig. Jouw stok achter de deur voor meer creativiteit in je dagelijks leven!

Cursussen
Ga eenvoudig en zelfverzekerd jouw creatieve avontuur aan met handige tips & tools.