Het kán bijna niet makkelijker

Geen schaar, geen lijm, geen lineaal… zelfs geen papier! Voor deze workshop heb je alléén een iPad, een stylus, en de app Procreate nodig. Geen vieze handen dus.

iPad

Zelf heb ik een iPad pro uit 2017 (1ste generatie, 12.9 inch, 256 GB), maar de app Procreate kan gebruikt worden op veel meer modellen. Check via deze link of jouw iPad geschikt is voor Procreate. Let op: helaas is Procreate alleen maar beschikbaar voor iOS-systemen, dus niet voor Android- of Microsoft tablets.

Apple Pencil

Om te tekenen gebruik ik een Apple Pencil (1ste generatie). Hoewel er ook andere zogenaamde ‘stylussen’ (digitale penne) op de markt zijn, wordt de Apple Pencil sterk aangeraden – onder andere door Procreate zelf. Andere stylussen doen het werk gewoon niet zo goed. Het is niet de goedkoopste pen die je in je pennenbakje zult hebben staan, maar het is de investering zeker waard! Check hier of jouw iPad geschikt is om met een Apple Pencil op te werken.

Procreate

De app waar het allemaal om draait! Je koopt hem al voor ongeveer een tientje in de App store.

Eventueel: screenprotector

Ik heb een matte screenprotector – oftewel schermbeschermer, maar dat vind ik zo’n gek woord – die gebaseerd is op een Paperlike Screenprotector. Daardoor glipt je Apple Pencil niet zo gladjes over het glazen scherm. Die van mij is een goedkope versie van Amazon, en die werkt prima. Mijn versie is niet meer beschikbaar, maar met wat googelen kom je al een heel eind!

Eventueel: voorbereiding

In deze cursus gaan we direct aan de slag, zonder de basistechniek van Procreate te bespreken. In principe kun je alles gewoon volgen als je mijn stappen nadoet, maar als het te snel gaat óf je wilt gewoon even het fijne weten van de gebruikte functies, is het handig om je eerst even in Procreate te verdiepen. Ik heb daarvoor een hele fijne cursus (Procreate voor beginners) en vervolgcursus (Procreate voor gevorderden) beschikbaar.