Digitaal tekenen in Procreate

Nieuwe cursus Digitaal tekenen in Procreate:

Leer digitaal tekenen op je iPad in deze nieuwste cursus waarin ik je alles leer over Procreate.

DIGITAAL TEKENEN OP JE IPAD MAKKELIJK GEMAAKT

Procreate is een superhandige app waarmee je kunt tekenen op je iPad. Je kunt er net zo makkelijk mee tekenen als met pen en papier, maar dan met álle tekenmaterialen en kleuren die je je maar kunt bedenken binnen handbereik! Daardoor zijn de keuzes soms wel wat overweldigend… bovendien kan het even wennen zijn om digitaal te tekenen. Maar daar ga ik je bij helpen!

Of je nu net begint, of al iets bekender bent met het programma: na deze online cursus laat jij de mooiste illustraties van je canvas rollen. Leren tekenen was nog nooit zo makkelijk, al ruim 500+ deelnemers gingen je voor.

De procreate cursus is compleet vernieuwd! Met als fantastische extra een digitaal cursusboek dat je kunt gebruiken als naslagwerk. Het cursusboek is downloadbaar als PDF en dus voor altijd van jou. Dus ook als je cursustoegang al verlopen is!

* Je kan ook kiezen voor de losse cursus zonder cursusboek

Deze cursus is iets voor jou als je…

… een iPad hebt, maar niet weet waar je moet beginnen met tekenen

… al Procreate hebt geprobeerd, maar nog niet alles uit de app haalt

… eenvoudig en snel je eigen producten wilt maken, bijvoorbeeld kaartjes om te laten drukken of digitale illustraties om aan je website toe te voegen

… nog geen iPad hebt, en graag wil zien of tekenen op een iPad iets voor jou is (en dan meteen goed van start wil gaan met je nieuwe liefde <3)

stiekem best een beetje perfectionistisch bent, en gefrustreerd raakt van foutjes op papier (hallo, digitale ‘undo-knop’!)

… tot nu toe altijd op papier hebt gewerkt, en veel tijd kwijt bent met het inscannen en digitaliseren van je werk

… wel eens wilt experimenteren met animatie, maar geen zin hebt in dure, ingewikkelde programma’s

… als illustrator graag een professionele efficiëntieslag wilt maken

… gewoon heel veel zin hebt om jezelf te trakteren op wat creatieve tijd voor jezelf!

“Na het volgen van de cursus ben ik de beste maatjes met mijn iPad en Procreate, en de tips in de lessen hebben er zelfs voor gezorgd dat ik beter ben gaan tekenen!” – Loes

De Procreate cursus is compleet vernieuwd, je kan direct beginnen!

Leer digitaal tekenen in procreate

Wil je graag net zo intuïtief tekenen als met pen & papier, maar dan zonder geklieder en papierverspilling? Dan is de procreate cursus iets voor jou! Je hebt namelijk toegang tot alle mogelijke soorten tekenmaterialen en kleuren die je kan combineren met je Apple pencil tot een toffe illustratie. Ook handig: je kan heel gemakkelijk schetsen overtrekken en kleuren uitproberen zonder bang te zijn dat je jouw tekening verpest. Zo kun je jouw artwork constant aanpassen, ideaal voor als je het gebruikt voor klantwerk met meerdere feedbackrondes. Je leert hoe je jouw eigen tekeningen verwerkt tot GIFs of timelapses, foto’s bewerkt tot toffe illustraties en hoe je simpele schetsen omzet naar professionele illustraties. Met de nieuwste procreate cursus kun je alle kanten op!

“Deze training is een must voor iedereen die ‘iets’ met Procreate doet. Je zult versteld staan van wat je aan het eind allemaal kunt!"– Wietske

Wat leer je allemaal?

In deze cursus leer je alles wat deze mooie app te bieden heeft. Van de allereerste stappen tot de meest gevorderde toepassingen. 

 • De basis: de tekentools in de app
 • Lagen: masking-, clipping-, reference- en private layers
 • Kleuren: kleur bewerken, paletten maken en herkleuren van je artwork
 • Foto’s: naadloos foto’s verwerken in je tekenproces
 • Handige technische tools: zoals drawing guides en quickshapes om het tekenen makkelijker te maken 
 • Brushes: alles over brush-instellingen en je eigen custom brushes maken of downloaden
 • Leuke tekentrucs, zoals aquarel en papiertechnieken nabootsen
 • GIFS (bewegende plaatjes) maken
 • 3D tekenen en timelapses creëren
 • …en nog veel meer!

Enneh, duizelt dit lijstje je nu nog? Geen zorgen: na deze cursus ben jij een echte Procreate-superster en kun je er vol vertrouwen mee overweg. Ondertussen geef ik je handige tips en shortcuts waardoor jouw werkflow hetzelfde wordt als die van een professionele illustrator. 

“Ik ben heel blij dat ik door deze cursussen mezelf kon ontwikkelen en nieuwe illustraties kan maken. Hierdoor heb ik zelfs al een aantal toffe opdrachten gekregen!” – Tamara

Misschien denk je nu bij deze voorbeelden 'dat kan ik echt niet tekenen'... Ik durf je te beloven dat dat niet waar is! Want dit is dus precies wat ik je leer in deze cursus. Voor elke tekening die je hierboven ziet is er een stap voor stap video beschikbaar in de cursus. Daarin laat ik je exact zien hoe jij deze illustratie ook kunt maken. En ik leer je alles over de benodigde technieken en tools. Dus wil jij dit ook kunnen tekenen? Meld je dan snel aan en doe mee!

Korting voor oud-deelnemers!

Ik heb de oude cursus gevolgd en wil nog wel een keer! Is deze nieuwe cursus iets voor mij?

Dat kun je zelf het beste beoordelen! De nieuwe cursus is geen vervolg op de oude, maar echt een new and improved versie. Er zal dus wat kennis overlappen, maar tegelijk is deze cursus helemaal opgenomen in de nieuwste versie van Procreate, heeft het een andere opzet (met handige korte technische video's en langere meetekenvideo's). Bovendien zijn de lessen & huiswerkopdrachten natuurlijk helemaal nieuw, en kan het dus een leuke manier zijn om jezelf nog een keer uit te dagen.

Ook als er wat kennis weggezakt is, kan dit een mooie manier zijn om het weer helemaal op te halen. Deze cursus blijft bovendien een jaar beschikbaar, dus volop de tijd om er goed in te duiken. Nieuw bij deze cursus is ook het digitale cursusboek wat je bij de cursus aan kan schaffen, wat voor altijd van jou blijft.

Als oud-deelnemer krijg jij 101,- korting!

Mail je oude inschrijfbevestiging naar community@goudenlijntjes.nl en je ontvangt een speciale kortingscode. Toch mooi meegenomen!

Hoe lang duurt deze cursus?

 • Alle lessen zijn direct beschikbaar, na aanmelding kan je dus direct starten
 • De cursus blijft tot 1 jaar na aankoop beschikbaar
 • Je kunt alle video’s zo vaak terugkijken als je wilt in die periode
 • Alle videos samen duren ongeveer 15 uur
 • Neem voor elke huiswerkopdracht (10 in totaal) minimaal één a twee uur de tijd. Of teken direct mee met de video's!

“Vloog er doorheen en de opdrachten zijn super duidelijk en goed te volgen”- Kim

* Je kan ook kiezen voor de losse cursus zonder cursusboek

Wat houdt de cursus in?

De lessen zijn opgedeeld in korte, overzichtelijke instructievideo’s en wat langere, gezellige meetekenvideo’s waarin we alle theorie toepassen. Zo kun je direct leren door te oefenen, en daarnaast altijd de losse onderdelen makkelijk terugzoeken als je ze nog even extra wilt bestuderen. 

 • 10 videolessen van 45 – 60 minuten waarbij je kan meetekenen en spelenderwijs kunt leren
 • Bij elke les bijbehorende ‘shorts’: korte, overzichtelijke instructievideo’s met de techniek uit de les 
 • Toegang tot een besloten groep om je huiswerk te delen met anderen
 • Bonus: toegang tot een besloten groep uit mijn community om over iPad-avonturen te kletsen met zowel mede-Procreate-deelnemers als leden van mijn community

“Anne neemt je in duidelijke video’s mee in de vele mogelijkheden die Procreate biedt. Die had ik zonder deze cursus nooit ontdekt!” - Caroline

Wat heb je nodig?

Heb je het handige filmpje hierboven al bekeken? Hier nog even de belangrijkste punten:

Ipad

Ik gebruik zelf een 5e generatie iPad Pro (12,9 inch) met 512 GB opslag. Maar ook andere iPads zijn prima geschikt. Check alleen hier even of jouw iPad geschikt is voor de app Procreate, en hier of je iPad compatibel is met een Apple Pencil. Procreate werkt helaas niet op andere tablets dan de iPad.

Procreate

De Procreate app is beschikbaar in de App Store voor ongeveer een tientje. Deze cursus is opgenomen in Procreate versie 5.2.5. Andere tekenapps zoals Infinity en Adobe Fresco hebben allemaal hun eigen werkwijze en interface: het is dus niet mogelijk met deze apps de cursus optimaal te volgen.

Apple Pencil

Procreate is speciaal ontworpen voor de Apple Pencil. Andere stylussen werken lang niet zo goed. Ik gebruik de 2e generatie Apple Pencil – maar het ligt aan je iPad welke Apple pencil geschikt is voor jou (zie de link hierboven).

Al 500 mensen gingen je voor


“Erg leuk hoe je stap voor stap wordt meegenomen” –
Christien


Na het volgen van de cursus ben ik de beste maatjes met mijn iPad en Procreate, en de tips in de lessen hebben er zelfs voor gezorgd dat ik beter ben gaan tekenen!” – Loes


Het is de investering meer dan waard geweest!” – Susan


“Ik heb niet alleen geleerd om op de iPad te tekenen, maar ook over illustraties in het algemeen!” – Marieke

“Ook voor mij als illustrator zaten er nog veel nieuwe dingen in de cursussen” – Natasja

Stiekem een kijkje nemen bij de huiswerkopdrachten die voorgaande deelnemers maakten? Check dan #procreatebosses op Instagram

Digitaal cursusboek

In de cursus cursus komt een heleboel technische informatie voorbij. Logisch dat je dat niet niet allemaal in een keer kan onthouden. Gelukkig hoeft dat ook niet: ik heb namelijk een superhandig cursusboek voor je gemaakt!

Laat me voorop stellen: de cursus is natuurlijk al zo ingericht dat alle technische aspecten zo duidelijk mogelijk zijn. De meetekenlessen zijn aangevuld met handige 'shorts': korte video's per techniek zodat je ze makkelijk terug kan zoeken.

Wil je toch liever aantekeningen hebben, of na afloop van de cursus een naslagwerk? Nou, laat dat cursusboek daar precies voor bedoeld zijn!

Een handig, digitaal en ontzettend uitgebreid overzicht van alle technische aspecten die worden uitgelegd worden in de cursus. Het is een flinke pil (want alle informatie staat erin), maar het is behapbaar geschreven: inclusief overzichtelijke screenshots.

Het cursusboek is downloadbaar als PDF en dus voor altijd van jou. Dus ook als je cursustoegang al verlopen is!

Het cursusboek is niet los (zonder de cursus) verkrijgbaar.

500 mensen gingen je voor!

Dit zijn voorbeelden van hun resultaten! Let op: dit zijn opdrachten uit de oude cursus. De nieuwe cursus Procreate heeft uiteraard new and improved lessen, met ook weer een verse dosis huiswerkopdrachten!

Veelgestelde vragen:

Hoe gaat het (technisch) in z’n werk?

Alle lessen zijn direct beschikbaar in de online leeromgeving. Als dit de eerste cursus is die je bij Gouden Lijntjes doet, ontvang je na aankoop een link met jouw unieke inloggegevens voor de online omgeving. Heb je al een account? Dan vind je jouw cursus na aankoop op de overzichtspagina (https://community.goudenlijntjes.nl/resources)

Je krijgt daarnaast ook toegang tot een besloten groep waar je de resultaten kunt delen met andere deelnemers.

Kan ik de cursus ook volgen vanaf mijn tablet of telefoon?

Dat kan zeker! Ik raad echter aan om dan wel de browserversie van de online omgeving gebruiken. Er bestaat ook een app van de online leeromgeving, die vind je in de appstore onder ‘Huddle’, maar die vind ik zelf vrij onoverzichtelijk werken. Helaas heb ik zelf geen invloed op het design van deze app… Open daarom voorlopig gewoon de cursus in je browser - tenzij je zin hebt om even lekker in de app te duiken om er wegwijs te worden, natuurlijk!

Ik heb geen laptop/iPad/tablet, kan ik dan wel een cursus volgen?

Zeker! Alle cursussen zijn te volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. We hebben alleen geen versie op papier of dvd/video beschikbaar 😉

Wanneer begint de cursus?

Je kan na aankoop direct beginnen!

Kan ik ook vragen stellen over de inhoud van de lessen, of feedback op mijn huiswerk ontvangen?

Nee, persoonlijke feedback is niet bij de cursus inbegrepen. De cursus is zo opgezet dat je volledig zelf aan de slag gaat met de lessen. Wel is er een speciale plek om je huiswerk te delen met andere deelnemers: dat is ontzettend gaaf, want je raakt enorm door elkaar geïnspireerd!
Ook vind ik het natuurlijk hartstikke leuk als je jouw resultaten deelt via socials (vaak is er een speciale hashtag beschikbaar per cursus - zie daarvoor de cursusinhoud) en mij dan even tagt (@goudenlijntjes). Als trotse juf kijk ik graag mee!
Technische vragen en/of vragen over de aankoop kunnen natuurlijk naar info@goudenlijntjes.nl gestuurd worden - mijn team helpt je snel verder.

Hoe lang heb ik toegang tot mijn cursus?

Het aantal maanden dat je toegang hebt verschilt per cursus. Voor deze cursus is dat 12 maanden. Je kunt het aantal maanden ook altijd terugvinden op de factuur in je bestelbevestiging - deze ontvang je na aankoop in je inbox.

Waarom heb ik maar een beperkte periode toegang tot mijn cursus?

Ik heb de cursussen heel bewust een beperkte toegangstijd gegeven. Want wist je dat een enórm percentage van de deelnemers hun cursus niet afmaakt als ze onbeperkt de tijd hebben? Zie het daarom als een stok achter de deur om lekker tijd te maken om met de cursus aan de slag te gaan!

Ik ben bang dat ik niet genoeg tijd heb! Kan ik de cursustoegang verlengen?

Allereerst: laat die aanstaande deadline een goede stok achter de deur zijn om er tóch nog het maximale uit te halen! Want van uitstel komt meestal afstel, en dat zou zonde zijn. Lukt het toch echt niet om het binnen de tijd af te maken? Tegen het eind van je cursus ploft er altijd een mail in je inbox met een mooi aanbod voor verlenging. Maar toch wil ik je stimuleren om nog even lekker aan de slag te gaan: you got this!

Ik heb nog bijna geen ervaring met tekenen/schilderen, kan ik dit ook?

Tuurlijk! Beginners zijn vaak verbáásd wat ze kunnen, met een paar handige tips. Het digitale tekenen is bij uitstek heel handig om te oefenen, want je hebt de befaamfde ‘undo-button’ om gewoon foutjes ongedaan te maken. Bovendien kun je eindeloos kliederen zonder papier of een schetsboek weg te moeten gooien. Check de reviews maar eens: daar lees je van mensen die ook weinig ervaring hadden hoe zij de cursus vonden.

Ik heb al best wat ervaring met Procreate, is de cursus dan wel iets voor mij?

Mensen die al wat ervaring hebben met tekenen in Procreate laten me vaak weten dat ze zelfs in de eerste les al handige nieuwe functies ontdekken, en allerlei mogelijkheden van het programma leren waarvan ze niet wisten dat ze bestonden. Maar ik kan natuurlijk niet precies jouw ervaringsniveau peilen. Check de reviews maar eens: daar lees je van mensen die ook weinig tot veel ervaring hadden hoe zij de cursus vonden. Een fijne maatstaf kan zijn: als je het idee hebt dat je nog niet alles uit het programma haalt, dan haal je waarschijnlijk nog waardevolle informatie uit deze cursus. Ik bespreek namelijk werkelijk élke functie.

Ik heb nog nooit een online cursus gedaan, is dit wel iets voor mij?

Ja hoor, een online cursus is hartstikke leuk om eens te proberen! Het werkt eigenlijk net zoals een offline workshop: en het handige is dat je precies over mijn schouder mee kunt kijken, mij op pauze kunt zetten én de video zo vaak terug kunt spoelen als je wilt. Wist je dat ik ondertussen al meer dan 10.000 mensen heb leren tekenen in online cursussen, tutorials en demo’s?

Kan ik de cursus ook volgen zonder iPad?

Nee, dat is helaas niet mogelijk - tenzij je het natuurlijk gebruikt om je alvast te oriënteren of je een iPad wilt aanschaffen.

Ik heb de oude cursus gevolgd en wil nog wel een keer! Is deze nieuwe cursus iets voor mij?

Dat kun je zelf het beste beoordelen! De nieuwe cursus is geen vervolg op de oude, maar echt een new and improved versie. Er zal dus wat kennis overlappen, maar tegelijk is deze cursus helemaal opgenomen in de nieuwste versie van Procreate, heeft het een andere opzet (met handige korte technische video's en langere meetekenvideo's). Bovendien zijn de lessen & huiswerkopdrachten natuurlijk helemaal nieuw, en kan het dus een leuke manier zijn om jezelf nog een keer uit te dagen.

Ook als er wat kennis weggezakt is, kan dit een mooie manier zijn om het weer helemaal op te halen. Deze cursus blijft bovendien een jaar beschikbaar, dus volop de tijd om er goed in te duiken. Nieuw bij deze cursus is ook het digitale cursusboek wat je bij de cursus aan kan schaffen, wat voor altijd van jou blijft.

Is de cursus ook geschikt voor kinderen?

In principe is de cursus niet gericht op kinderen - maar ik hoor érg vaak van mensen dat hun jonge kinderen gezellig met ze meetekenen (soms zelfs rond een jaar of 6!). En er zijn zelfs een paar kinderen van 10-14 jaar die zelfstandig de cursus volgen! Ik denk dus dat het een beetje afhangt van het kind: is het nieuwsgierig en heeft het zin om te leren? Dan kun je het altijd proberen. Samen tekenen is natuurlijk hartstikke leuk!

Welke iPad / versie van Procreate / stylus heb ik nodig?

Heb je het handige filmpje hierboven al bekeken? Hier nog even de belangrijkste punten:
iPad
Ik gebruik zelf een 5e generatie iPad Pro (12,9 inch) met 512 GB opslag. Maar ook andere iPads zijn prima geschikt. Check alleen hier even of jouw iPad geschikt is voor de app Procreate, en hier of je iPad compatibel is met een Apple Pencil. Procreate werkt helaas niet op andere tablets dan de iPad.
Procreate
De Procreate app is beschikbaar in de App Store voor ongeveer een tientje. Deze cursus is opgenomen in Procreate versie 5.2.5. Andere tekenapps zoals Infinity en Adobe Fresco hebben allemaal hun eigen werkwijze en interface: het is dus niet mogelijk met deze apps de cursus optimaal te volgen.
Apple pencil
Procreate is speciaal ontworpen voor de Apple Pencil. Andere stylussen werken lang niet zo goed. Ik gebruik de 2e generatie Apple Pencil – maar het ligt aan je iPad welke Apple pencil geschikt is voor jou (zie de link hierboven).

Heb ik echt een Apple pencil nodig om de cursus te volgen? Kan het ook met een andere stylus?

Officieel gezien niet: je kunt ook met je vinger tekenen. Maar je mist dan wel een hoop functionaliteiten die reageren op drukgevoeligheid. Procreate is speciaal ontwikkeld met de Apple Pencil, andere stylussen functioneren helaas lang niet zo goed. Ik raad dus wel echt de Apple Pencil aan.

Ik krijg een foutmelding in de Procreate app… wat moet ik doen?

Voor technische vragen of foutmeldingen kun je het beste even contact opnemen met de Procreate helpdesk.

Kan ik de Procreate cursus ook door mijn baas laten betalen?

Ja, dat kan! Stuur ons even een bericht op info@goudenlijntjes.nl en wij regelen het. We berekenen hier € 25 administratiekosten voor.

Kan ik het cursusboek ook los kopen?

Nee, deze is alleen beschikbaar in combinatie met de cursus. Heb je de cursus los gekocht en wil je toch nog het cursusboek er bij bestellen? Stuur ons even een mailtje op info@goudenlijntjes.nl, dan regelen we dat.

Krijg ik korting op de cursus als ik lid van Gouden Lijntjes Community ben?

Jazeker! Als communitylid ontvang je altijd 10% korting op de cursussen. Je vindt de kortingscode terug in de community onder Community Content > Kortingscode. Of klik hier 🙂

Ik heb de oude cursus gedaan, mag ik nu met korting mee doen?

Jazeker, als oud-deelnemer krijg jij €101,- korting! Mail je oude inschrijfbevestiging naar info@goudenlijntjes.nl en je ontvangt een speciale kortingscode.

Kan ik ook in termijnen betalen?

Ja, het is mogelijk om de cursus in 3 termijn te betalen. Deze optie kan je aanvinken op de betaalpagina.

Ik ben zó blij met wat ik geleerd heb dat ik mijn tekeningen die ik tijdens de cursus gemaakt heb wel wil gaan verkopen! Mag dat?

Wat heerlijk dat je zo enthousiast bent! Op de inhoud van de cursus, en dus de afbeeldingen, zit auteursrecht. Het is geen probleem om deze voor persoonlijk gebruik na te tekenen (bijvoorbeeld als huiswerk), maar je kunt ze niet inzetten voor commercieel gebruik - zie ook mijn algemene voorwaarden. Zelfs als je één of twee dingen wijzigt, kun je beter nog voorzichtig zijn. Marloes de Vries heeft heel handige blogs over licenties en auteursrecht, die ik graag aanbeveel.
Natuurlijk is het logisch dat je een bepaalde stijl een beetje overneemt als je een cursus van me hebt gevolgd, dat snap ik ook helemaal en daar hoef je je geen zorgen over te maken. Zie het als mooi uitgangspunt om gaandeweg je eigen stijl te ontdekken en ontwikkelen!

Help, mijn filmpje loopt vast / wil niet laden / heeft slechte kwaliteit / de audio loopt niet synchroon!

De filmpjes zijn van goede kwaliteit en met juiste audio geüpload. Check je internetverbinding, en of je bijvoorbeeld je laptop of computer moet updaten.

Is er ondertiteling beschikbaar?

Nee, helaas. Ik heb lang gezocht naar een oplossing om mijn vele uren aan cursusvideo’s te ondertitelen, maar tot nu toe nog geen haalbare optie gevonden. Ik moet dus voorlopig de ondertiteling verschuldigd blijven.

Kan ik jouw cursussen ook kopen van het STAP-budget?

Nope, sorry!