Online cursus tekenen in Procreate

Tekenen in Procreate

Leer digitaal tekenen op je iPad in een handomdraai

Alles in één: een complete cursus van A-Z

Of je nu al een tijdje in de app rondgespeeld hebt, of nog een totale beginner bent: met deze cursus ben je straks in één klap een Procreate-superster. Voorheen was de cursus gesplitst in 2 onderdelen (beginners en gevorderden). Wat bleek? Gevorderden leerden ook nog veel van de beginnerscursus, en 95% van de beginners vond het zó leuk dat ze doorgingen met de gevorderden. Veel logischer om ze samen te voegen tot één grote, übercomplete cursus, dus!

Les 1 t/m 5: de basis

Je hebt de Procreate app nog (vrijwel) niet gebruikt en kan wel wat hulp gebruiken bij het starten, of wil gewoon even een handige opfrisser. Straks voel jij je helemaal op je gemak met het programma! Fun fact: zelfs mensen die al even met de app bezig waren gaven aan alsnóg handige trucjes uit deze lessen te halen.

 • Leer je toolbox kennen: brushes, kleuren, lagen
 • Handige trucs: o.a. alpha lock, shortcuts & quick shapes
 • Superhandige illustratietips: vormen, schaduw, tekst en compositie
 • Maak snelle kunstwerken met opties als recolor, liquify, drawing guides & symmetrie
 • Ontwerp je eigen karakterportretje!

Les 6 t/m 10: de diepte in

Je bent inmiddels al wat bekender met het programma, dus we gaan er dieper induiken. Eindelijk ontdekken waar al die extra functies voor zijn. Hierna heeft Procreate geen geheimen meer voor jou!

 • Leer je toolbox kennen: custom brushes maken, clipping masks, herkleuren
 • Handige trucs: o.a. clipping & layer masks, verschillende adjustments
 • Dieper ingaan op illustratie: karakters creëren, achtergronden opbouwen, vormen & interactie
 • Werk makkelijker met blend modes & selection modes
 • Maak je eigen GIFs en animaties

Extra materiaal om jou op weg te helpen

In de videos staan timestamps, zodat je alle onderwerpen makkelijk kan terugvinden en heen en weer kunt springen. Bovendien geef ik je een handig PDF-bestand met allerlei shortcuts, die je kunt uitprinten of op je iPad kunt opslaan. Zo heb je het altijd bij de hand. Daarnaast kun je speciale custom brushes downloaden die ik heb gemaakt.

Als je tijdens de lessen tegen bepaalde zaken aanloopt, is daar de bonus live-sessie! Deze vindt plaats op vaste momenten in het jaar. (1e donderdag van maart, juli en november). Je maakt dus altijd minimaal 1 livesessie mee tijdens je cursusperiode.

Verzamel al je vragen van te voren in de online omgeving, of stel ze gerust tijdens een uur lang digitaal intunen en videochat-kwebbelen. Dat kan je helpen om net dat stapje verder te komen met je oefeningen. Zelfs als je zelf niet direct vragen hebt, kunnen vragen van anderen heel verhelderend werken. Misschien zijn er wel zaken waar je nog niet eens aan had gedacht! En het is bovendien heel erg gezellig 😉

Extra BONUS les: Papieren huisjes tekenen!
In een speciale bonusles leer je binnen een half uur de gave techniek om in Procreate schattige papieren huisjes te tekenen.
Ja, dat lees je goed: er komt geen schaar of papier aan te pas. Ik leer je hoe je dit analoge effect kunt nabootsen in een digitale versie!


In het kort:

 • Alle video’s direct beschikbaar: je kunt dus meteen beginnen met kijken
 • Leuke en praktische huiswerkopdrachten bij elke les
 • Niet alleen leren over het programma, maar ook over hoe je moet tekenen
 • Toegang tot een besloten online leeromgeving om werk te delen en geïnspireerd te worden door andere deelnemers
 • Zo vaak kijken als je wilt
 • Lesmateriaal blijft tot 6 maanden na aankoop beschikbaar
 • Handige cheatsheet met alle shortcuts van gebaren
 • Een (of misschien zelfs 2 😉 livesessie(s) voor vragen
 • Geüpdate voor Procreate 5X

Al meer dan 350 deelnemers gingen je voor!

Lees hier een paar van hun reviews (klik erop om ze groter te maken!)

Veelgestelde vragen

Welke iPad / stylus / andere materialen heb ik nodig?

Tijdens deze cursus gebruik ik een iPad Pro, een Apple Pencil, en de app Procreate. Mijn iPad Pro is 12.9 inch van de eerste generatie. Ik kocht hem in mei 2017. Best een oudje dus, maar hij doet het nog perfect! Ik heb 256 GB opslag, en dat is nog steeds niet vol. De opslagruimte die je nodig hebt ligt er wellicht ook aan wat je verder van plan bent met de iPad: ik gebruik hem echt alleen voor tekenen – en ik teken niet elke dag. Het hangt er natuurlijk ook vanaf of je alleen maar extreem grote tekeningen (en dus bestanden) maakt, of kleine doodles. Mijn tekeningen zijn daarin (denk ik) gemiddeld qua formaat.

Mijn iPad heeft een groot scherm, wat heel fijn is omdat je meer tekenruimte hebt. Een kleiner scherm is weer wat handiger om mee te nemen onderweg (mijne is wel zo groot als een laptop). Allebei heeft dus zijn voordelen: het is een beetje wat jouw voorkeur heeft!

Je kunt met een heleboel versies van de iPad aan de slag. Check hier wel even of de Apple Pencil en de app Procreate compatibel zijn met de jouwe. De Apple Pencil is speciaal gemaakt voor de iPad Pro, maar ook de nieuwste iPads ondersteunen deze tool. Procreate is een aparte app die je kunt downloaden. Dat kost eenmalig 10,99. Een koopje, als je bedenkt wat het programma allemaal kan en hoeveel plezier je eruit kunt halen. Hier kun je een lijst vinden van de soorten iPads die de app Procreate ondersteunen.

Is Procreate ook beschikbaar voor Android of andere tablets?

Nee, helaas. Procreate is alleen beschikbaar voor iOS-systemen. Er zijn wel andere apps, zoals Adobe Fresco, Adobe Draw, Adobe Sketch, etc, maar Procreate wordt echt gezien als de beste en meest veelzijdige app. Adobe Fresco is een opmars aan het maken, maar het is er nog niet helemaal…

Kan ik ook een andere stylus gebruiken dan de Apple Pencil?

Het kán wel, maar Procreate zelf raad het niet aan. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus ik durf ook geen andere stylussen aan te bevelen. Op de FAQ pagina van Procreate zelf staan wel wat suggesties – al raden ze deze dus in principe niet aan.

Moet ik een iPad / Apple Pencil / Procreate hebben om mee te kunnen doen?

Nee, dat hoeft zeker niet! Een iPad is een flinke investering. Je kunt deze cursus ook gebruiken als oriëntatie, om te kijken of de iPad, Apple Pencil en/of Procreate wat voor jou zijn. Het betekent wel dat je de huiswerkopdrachten misschien niet kunt maken. Sommige tekentips zijn echter ook met ‘ouderwets’ pen en papier toe te passen, dus dan kun je daar nog je slaatje uit slaan. Geef er je leuke eigen draai aan, of kijk gezellig mee wat de andere deelnemers delen.

In welke versie van Procreate is de cursus opgenomen?

Procreate komt regelmatig met nieuwe updates. Ontzettend fijn, want met die updates rollen ze regelmatig nieuwe functies uit! Het betekent echter wel dat er regelmatig wat aan de interface verandert. De laatste update was in september 2020, naar Procreate 5X. De lessen uit de cursus zijn grotendeels opgenomen in Procreate 5 & Procreate 4.1 (in dat laatste geval staat altijd in de videos aangegeven hoe het verschilt met Procreate 5). De updates van Procreate 5X zijn toegevoegd als extra bij elke les: dan weet je zeker dat jouw kennis up to date is!

Ik heb al wel een beetje ervaring in Procreate. Dus ik weet niet zo goed of ik de cursus iets voor mij is… wat raad jij me aan?

Oei, ik vind het heel moeilijk om per geval te beoordelen wat jij al wel of niet weet. Lees in ieder geval goed de onderwerpen door die besproken worden. Wat ik tot nu toe heb gehoord van mensen die al wel een beetje tekenervaring in de app hadden, was dat ze alsnog veel handige tips hebben geleerd uit alle lessen! En dan heb ik het nog niet eens over de illustratie-tips: want die zijn natuurlijk leuk ongeacht of je het programma kent of niet.

Ik kan niet meteen beginnen / wacht nog tot mijn iPad binnen is. Wat nu?

Geen probleem. Ik werk tegenwoordig niet meer met rondes. Je kunt dus instromen wanneer je wilt. Vanaf je aankoop zijn meteen alle lessen beschikbaar: je kunt dus direct beginnen met binge-watchen! Je mag alles op je eigen tempo doen, jouw lessen blijven vanaf de startdatum 6 maanden beschikbaar.

Hoe lang blijft het lesmateriaal beschikbaar?

Het materiaal blijft tot 6 maanden na je aankoopdatum beschikbaar. Waarom deze datum? Ik weet als geen ander hoe makkelijk een online cursus blijft liggen. Deadlines bieden je een stok achter de deur om het niet te laten verstoffen! Voor je idee: als je elke week een les volgt, ben je in 10 weken klaar. Dan heb je daarna nog stééds bijna 4 maanden om alles te heralen (of in te halen). Zelfs als je elke 2 weken 1 les zou kijken, heb je daarna nóg een aantal weken de tijd. Kortom: rustig aan, dit gaat helemaal goedkomen, en hopelijk biedt het je een stok achter de deur.

Help, ik kan helemaal niet tekenen!

Allereerst denk ik dat iederéén kan tekenen, maar het alleen nog even moet durven en/of proberen. Echt waar! Ik ga je wat slimme illustratietips geven waarmee het veel makkelijker gaat. Na de eerste ronde van de cursus vond ik het superleuk om te horen dat de deelnemers blij verrast waren met alle tekentips, en hun snelgroeiende tekenvaardigheid aan de hand van deze cursus. Dat vind ik een superleuke manier om jou het programma te leren kennen! Daarnaast is digitaal tekenen perfèct om lekker uit te proberen. Iets met een maak-dit-ongedaan-knop enzo…;) Komt helemaal goed dus, met dat tekenen!

Hoe gaat dat precies met die besloten groep? Ik heb bijvoorbeeld geen social media accounts..

Geen zorgen: je hebt geen social media (Instagram of Facebook) nodig om mee te kunnen doen. De besloten groep is speciaal gebouwd in mijn eigen website.

Wanneer zijn de livesessies? Kan ik deze ook later terugkijken?

De livesessies vinden plaats op vaste momenten in het jaar (de eerste donderdagen van maart, juli en november om 20u30). Met een beetje geluk volg je er dus 2 tijdens je cursus! Je kunt van te voren vragen insturen, en de livesessie is nog terug te kijken. Dus geen zorgen als je niet beschikbaar bent.

Is er ondertiteling?

Dat staat op mijn lijst! Het heeft momenteel nog geen prioriteit, maar mail me zeker even als je er behoefte aan hebt. Hoe meer ik weet dat het leeft, hoe beter ik daarop kan anticiperen.

Kun je met Procreate ook foto’s toevoegen/bewerken?

Foto’s importeren in Procreate is geen probleem! Sterker nog: je kunt er vanalles mee doen. Overtrekken, transparant maken, verkleuren, vervormen, delen eruit halen, kleuren eruit overnemen, er iets op tekenen… Procreate is echter geen foto-bewerkingsprogramma: dus het is niet de beste optie om bijvoorbeeld filters voor je foto’s in te maken.

Ik koop de cursus (zakelijk) vanuit het buitenland. Hoe zit dat met belasting?

In het buitenland is mijn cursus alleen voor particulieren te koop – vanwege een hele hoop digitale administratieve rompslomp. Je betaalt dus gewoon het volledige bedrag, als particulier.

Het lijkt me superleuk om je bij de cursus te zien!