Creatieveling opgelet! Ik heb een oplossing gevonden voor al jouw tekensmoesjes! Ik ben er helemaal van overtuigd dat iedereen kan genieten van tekenen en heb in het Gouden Lijntjes tekenboek mijn best gedaan jou te helpen geen smoezen meer te verzinnen. Ben je bang voor de witte pagina? Ben je volledig ispiratieloos? Of ben je er van overtuigd dat je echt niet kunt tekenen? Dan heb ik goed nieuws voor jou. In deze blog lees jij dat heel veel mensen precies deze angsten hebben en lees je ook meteen hoe je er vanaf komt! Lees gauw verder..
Tekensmoes: Straks verpest ik mijn schetsboek!
Je kunt je bureau hebben opgeruimd, je tekenmateriaal netjes hebben klaargelegd en al je creativiteit in je vingertoppen hebben verzameld en dan… Kun je alsnog niet beginnen! Dit tekensmoesje kwam mij lange tijd maar al te bekend voor. De grote, witte pagina! De twijfel slaat toe. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Het kan een oude angst zijn die gevoed wordt door het gevoel dat je eerdere witte pagina’s en schetsboeken hebt verpest of juist de overweldiging van alle mogelijkheden. Laat me je geruststellen, dit is helemaal niet raar. Het belangrijkste om te onthouden is, vind ik dat, dat iedere tekenaar dit gevoel wel eens (sterker nog, wel vaker dan eens) heeft gevoeld. Ook de meest beroemde kunstenaars zoals van Gogh en Picasso hadden weleens last van een creatieve blokkade. Maar, wat helpt dan? Het kan helpen om jezelf toe te staan om vrij te experimenteren zonder een vast plan. Probeer gewoon iets te tekenen, zonder verwachtingen. Zie wat er ontstaat. In het Gouden Lijntjes tekenboek heb ik verschillende oefeningen voor je verzameld zodat je meer zelfvertrouwen krijgt in jouw eigen tekenkunsten. Want zelfs de meest prachtige schetsboeken zijn vaak zo mooi omdat die kunstenaars vooraf één ding heel vaak hebben gedaan: veel witte pagina’s vullen met schetsen, probeersels en lelijke dingen, net zo lang totdat die pagina’s niet meer eng waren en mooier werden. Volkliederen dus, dat schetsboek! Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken

Tekensmoes: Ik heb geen inspiratie
Oh wat een naar gevoel is dat! Ik durf het haast geen tekensmoes te noemen, want je hebt wel zin, je hebt wel de materialen en je hebt zelfs tijd, maar de inspiratie is zoek. Gelukkig zijn er verschillende manieren om weer grip op je inspiratie te krijgen of juist zonder inspiratie toch nog aan de slag te gaan. Mijn eerste tip is om een fijn tekenplekje te maken! Of dat nu aan een bureau is omringd door een regenboog aan kleurpotloden of op de bank onder een dekentje met een schetsboek op schoot. Het werkt éxtra goed als je een vast plekje kunt creëren waar je altijd creatief mag zijn. Al is het maar een hoekje in de kamer of een specifieke stoel aan de eettafel. Je brein wordt dan na een tijdje vanzelf geconditioneerd om open te staan voor inspiratie zodra je daar gaat zitten. Als tweede tip leen ik even een paar woorden uit de mond van Picasso: Forceer niet te veel wat er op je papier moet komen, maar laat je inspireren door je omgeving. Om mijn eigen inspiratie aan te wakkeren, ga ik vaak een rondje wandelen. Van tevoren leg ik alvast mijn tekenmaterialen klaar zodat ik, vol met inspiratie van mijn blokje om, meteen kan beginnen met tekenen! Ik ben overigens dol op het bedenken van opdrachten en oefeningen die jou inspiratie geven. Zo ontwikkelde ik bijvoorbeeld de Inspiratie Generator. Klik maar op de link en dan zul je al snel genoeg merken dat deze tekensmoes verleden tijd is!

Tekensmoes: Ik kan gewoon echt niet tekenen
Inmiddels is het mijn favoriete uitdaging geworden om iemand die dit roept te laten inzien dat ze het wél kunnen (mits ze willen, natuurlijk). Veel mensen, misschien jij ook wel, denken dat ze niet het natuurlijke talent hebben dat anderen lijken te bezitten. Newsflash: : tekenvaardigheden staan niet vanaf je geboorte in steen gebeiteld! Als jij deze tekensmoes vaak inzet, wil ik je motiveren om juist geduld te hebben en tijd te besteden aan het ontwikkelen van jouw tekenskills. Oefenen is dé manier voor het ontwikkelen van tekenvaardigheden. Daarvoor bestaan helaas geen shortcuts. Iedere tekening die je maakt, zorgt er voor dat je niet alleen handiger wordt, maar ook dat je meer zelfvertrouwen krijgt. En zelfvertrouwen is nou net wat je nodig hebt om deze tekensmoes de deur te wijzen! ‘Maar het is toch niet alleen maar intuïtief, je moet toch ook technische kennis hebben?’ Klopt, techniek kan je heel erg helpen. Maar daarvoor heb je geen uitgebreide kunstopleiding nodig. Volg bijvoorbeeld een leuke online tekencursus, doe mee met een dagelijkse tekenchallenge of word lid van een tekencommunity. Ik ken inmiddels zó ontzettend veel tips en trucs voor tekenen en in het Gouden Lijntjes tekenboek weet ik er een paar op papier te vangen. Met deze oefeningen laat ik je zien hoe de wereld eruitziet door een tekenbril, zonder daarvoor alle technische kennis onder de knie te moeten hebben.
Klaar met al die tekensmoezen? Tijd om te beginnen!
Het maakt niet uit of je eigenlijk al jaren wil tekenen, of pas gisteren hebt bedacht dat je het wel eens zou willen proberen. Misschien heb je prachtige tekenmaterialen als kerstcadeau gekregen, heb je een Pinterest voorbeeld gezien van een illustratie of ben je op zoek naar een nieuwe hobby. Tekensmoesjes kunnen altijd in de weg komen te staan en kunnen daarom ook altijd aan de kant geschoven worden. Ik weet zeker dat je met de tips uit deze blog deze drie tekensmoezen gedag kunt gaan zeggen! Herken je jezelf eigenlijk niet in deze drie tekensmoezen, maar vallen andere tekensmoesjes jou lastig? Lees hier mijn tips voor nog drie tekensmoesjes die jou misschien wel tegenhouden!