Het is tijd om een veel gestelde vraag te beantwoorden! Hoe kun je het beste moeilijke dieren tekenen? Best een begrijpelijke vraag, want het is zó leuk om dieren te tekenen en het is zó jammer als je het gevoel hebt dat bepaalde dieren te moeilijk zijn om te tekenen. Een aantal dieren die vaak als moeilijk te tekenen bestempeld worden zijn:
- giraffen
- uilen
- haaien
- egels
- pauwen
- paarden
- hanen
- koeien
Deze dieren lijken om verschillende redenen moeilijk te tekenen. Uilen hebben bijvoorbeeld vaak hele diepe, donkere kleuren die uitdagend lijken en paarden hebben zo’n kenmerkende gezichten dat het haast eng voelt om er überhaupt aan te beginnen. Koeien lijken al snel op rechthoeken met pootjes (zijn ze dan ook eigenlijk wel een beetje) en de veren van de pauw zijn zowel allemaal uniek als allemaal redelijk hetzelfde. Dus dat deze dieren moeilijk lijken om te tekenen is zo gek niet.
Zijn dit moeilijke dieren om te tekenen?
Nee! Gelukkig niet! Deze dieren lijken alleen maar moeilijk te tekenen. Ieder nieuw begin lijkt spannend en zo ook ieder nieuwe tekenproject waar je aan start. Dieren zijn niet van zichzelf moeilijk om te tekenen. Het is ook vaak maar net hoe je naar een dier kijkt, welke materialen je in huis hebt, hoeveel ervaring je hebt en wat je precies als eindresultaat wil zien. Dus voordat je jezelf ervan overtuigt dat deze (en andere) dieren te moeilijk zijn om te tekenen, nodig ik je uit om mijn 10 tips om moeilijke dieren te tekenen te lezen!

Tip 1: Denk niet te lang na
Misschien is deze tip een inkoppertje, maar misschien ook niet. Pak je spullen. Pluk een referentiefoto van je camera roll en begin! Zoek de basisvormen van het dier dat je wil tekenen (in deze blog leg ik uit hoe ik dat doe), pak potlood en papier en start! Zal je eerste tekening perfect zijn? Nope. Die van mij waren dat toen ik startte met tekenen ook absoluut niet. Maar kun je al snel aan jezelf bewijzen dat jouw moeilijk te tekenen dier helemaal niet zo moeilijk is? Jazeker!
Tip 2: Gebruik kwalitatief goede materialen
Don’t worry! Dit is geen verkooppraatje! Je hoeft absoluut niet te wachten op je verjaardag of een feestdag om luxe materialen als cadeau te ontvangen. Je kunt prima met elk soort materiaal aan de slag gaan. Maar… Zorg er voor dat de kwaliteit van de materialen die je gebruikt niet in de weg staat van jouw teken of schilder plezier. In deze blog vind je al mijn materiaaltips voor het geval je nieuwsgierig bent.
Tip 3: Doe mee met een live tekenavondje
Vind je het lastig om tijd te vinden om moeilijke dieren te tekenen? I’ve got you! Tijdens de live tekensessies in de Gouden Lijntjes Community tekenen we écht samen. Iedereen mag zijn camera en microfoon aanzetten, dus vragen stellen kan gewoon. De groepsresultaten live kunnen bekijken is altijd een feestje! Gewoon lekker stil en anoniem meekijken mag natuurlijk ook. We organiseren in de Community twee keer per maand een live sessie. Kun je er niet bij zijn? Dan kun je de live tekensessie wel terugkijken!

Tip 4: Werk met verschillende lagen
Heeft het moeilijke dier dat je wil tekenen veel vacht of veren? Dan lijkt het vaak alsof ieder plukje vacht of veertje een eigen kleur heeft. Natuurlijk wil je dat tijdens het schilderen nabootsen! Ik heb gemerkt dat je dit met gouache fantastisch kunt doen. Tijdens de cursus Huisdieren schilderen gebruik ik bakjes gouache van Himi. Zowel qua prijs als qua gebruiksvriendelijkheid zijn deze bakjes perfect voor beginners. Je werkt laag voor laag en wacht telkens totdat de vorige laag gouache helemaal droog is. En of je een prachtig aaibaar dier op papier zult krijgen!
Tip 5: Volg een cursus
Deze tip zal je niet echt verbazen. Ik bracht niet voor niets verschillende teken-en schildercursussen uit! Wil je meer zelfvertrouwen krijgen in het tekenen of schilderen van dieren? Dan help ik je maar al te graag. Neem de tijd om tijdens een van de Gouden Lijntjes cursussen heerlijk te tekenen, schilderen en schetsen en leer alles dat je moet weten over het tekenen van dieren.
Tip 6: Begin met het tekenen van de basisvormen
Die basisvormen toch. Ze zijn in elk dier terug te vinden! Het vinden van de basisvormen van een dier (ja zelfs bij moeilijke dieren tekenen) is écht veel makkelijker dan het klinkt! Probeer het dier niet meer als kat, hond of hamster te zien, maar kijk erdoorheen en zie de lijnen en vormen. (Lastig I know want ze zijn zó leuk om naar te kijken!) Is de nek van de giraf net een lange rechthoek? En hebben hanen niet een driehoekig hoofd met een driehoekige snavel en driehoekige veren? Het is bijzonder makkelijk om de vormen terug te vinden zodra je begint te zoeken. Tijdens de cursus Huisdieren schilderen gaan we hier nog veel dieper op in.

Tip 7: Teken een cartoonversie
Is realistisch schilderen niet echt jouw ding en zou je het moeilijke dier dat je wil tekenen veel liever als diertje vol karakter tekenen? Dan is de cursus Diertjes tekenen met karakter zeker meer jouw ding. Dansende luipaarden, zingende leeuwen en schilderende haaien. Het kan allemaal! Het tekenen van cartoondiertjes is haast verslavend.
Tip 8: Neem je huisdier als voorbeeld
Heb jij op jouw telefoon ook talloos veel foto’s van jouw huisdier staan? Huisdieren zijn de leukste modellen en al die foto’s zullen jou helpen zelfs de moeilijkste stukjes van jouw dier met gemak te tekenen. Het maakt niet uit of je een hamster, gerbil, hond, kat of konijn hebt. Referentiefoto’s van jouw lieverd zijn gewoon super handig.
Tip 9: Maak je doel heel klein
Zou je dolgraag een schilderij van jouw lievelingsdier op de muur willen hangen? Dat is helemaal geweldig! Ik moedig je van mijn plekje op de bank aan! Maar… Dit doel zorgt er misschien ook wel voor dat je de eerste stap niet echt durft te nemen. Helemaal oké natuurlijk dat je hier naartoe wil werken, maar misschien kun je met een kleiner doel voor ogen beginnen. Bijvoorbeeld: Ik wil weten welke basisvormen een vogel heeft. Of: Ik wil weten hoe ik de veren van een vogel verschillende kleuren kan geven zonder dat het een rommeltje word. Vogels zoals pauwen en hanen kunnen moeilijk zijn om te tekenen, maar een goudvinkje is bijvoorbeeld een heel fijn vogeltje om mee te starten. Daarom beginnen we ook met het tekenen van een goudvinkje in de cursus Vogeltjes tekenen.
Tip 10: Oefenen, oefenen, oefenen
Tot slot mijn allerlaatste tip. Blijf oefenen! Zelfs de moeilijkste dieren om te tekenen kun je op papier leren zetten. Plan tekenmomentjes in. Ga samen zitten met andere mensen die willen leren tekenen (zoals in de Gouden Lijntjes Community) en geniet vooral van jouw tekenavonturen!

Nog meer tips om moeilijke dieren te tekenen?
In deze blog zag je waarschijnlijk al dat ik een paar keer verwees naar de verschillende cursussen waar je direct mee kunt beginnen. Ik ben zelf een mega dierenliefhebber en geloof er heilig in dat geen enkel dier te moeilijk is om te tekenen. Naast de tips die ik hier met je heb gedeeld, staan daarom mijn verschillende cursussen bomvol lessen waarin we verschillende dieren heel makkelijk samen gaan tekenen of schilderen. Neem vooral een kijkje op mijn cursuspagina en ontdek wat cursisten van de cursussen vonden!