Procreate voor beginners: Met brushes spelen

Er zijn ontelbaar veel verschillende Procreate brushes die je kunt gebruiken als beginner. Ja heus! Die staan gewoon helemaal klaar binnen Procreate. Maar dat zijn niet de enige digitale brushes die bestaan. Als Procreate beginner kan het intimiderend zijn om brushes te downloaden, aan te passen en zelfs from scratch te maken. In deze blog deel ik daarom handige tips en tricks als het op brushes binnen Procreate aankomt. Zo kun je door de honderden brushes toch nog een beetje het creatieve bos zien.

Procreate brushes gebruiken als beginner

Procreate brushes zijn zoveel meer dan slechts digitale potloodpunten. Iedere brush is anders en wordt op een eigen manier opgebouwd. Met de vele Procreate brushes boost je namelijk allerlei teken-, schilder- en schetsmateriaal digitaal na. Ja je kunt mooie, rechte lijnen tekenen die er helemaal spik en span uitzien. Maar daarnaast kun je met Procreate brushes ook vegen, schilderen, schetsen, schrapen, snijden, stencilen en nog veel meer! Het gebruiken van een Procreate Brush is easy peasy. Je tikt bovenaan het scherm op het penseeltje en er opent zich een heel menu voor je. In je brush library zie je hoe brushes worden onderverdeeld. Calligrafeer brushes, houtskool brushes, schets brushes, inkt brushes. Je vindt er van alles wat. Per categorie vind je vervolgens weer heel veel verschillende opties. Je kunt werkelijk uren besteden aan het gebruiken van deze brushes. Durf ik te zeggen dat je eigenlijk met deze brushes alleen al al je digitale tekendromen uit kunt laten komen als Procreate beginner? Ja! Eigenlijk wel! 

Procreate brushes aanpassen

Heb je een Procreate brush gevonden waar je helemaal verliefd op bent? Zo’n brush die je bijna altijd gebruikt? Dan is het misschien handig om eens te onderzoeken wat je met de brush allemaal nog meer kunt doen. Om dit te doen begin je met het dupliceren van de brush. Tik op de brush en sleep ‘m naar links. Tik vervolgens op Duplicate. Tik nu op de gedupliceerde brush en je zult zien dat de Brush Studio zich zal openen. Hier kun je alle aspecten van de brush aanpassen. Je kunt naar hartelust experimenteren en omdat de brush een duplicaat is van de originele brush, kun je helemaal los gaan zonder de originele kwaliteiten van de brush echt kwijt te raken. Als Procreate beginner is dit super handig. Je kunt experimenteren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je fouten maakt of de brush per ongeluk verwijdert.

Brush studio

Procreate brushes aanpassen in de Brush Studio

Als je de Brush Studio opent, zul je zien dat het scherm in drieën is verdeeld. Het linker schermpje heeft verschillende tabjes. Het middelste schermpje bestaat uit verschillende sliders die aangepast kunnen worden en het rechter schermpje wordt helemaal opgevuld door een Drawing Pad. Op de Drawing Pad kun je al jouw aanpassingen meteen in realtime uitproberen. Wist je dat je potloodstreken in Procreate op een heel bijzondere manier worden vormgegeven? Iedere keer als jij met je Apple Pencil in Procreate tekent, stempel je als het ware heel veel vormpjes na elkaar. Dat zie je eigenlijk niet. Zo dicht op elkaar zitten de vormpjes dus! Je Procreate Brush bestaat als het ware uit verschillende onderdelen:

  • Stroke
  • Shape
  • Grain

De stroke vertalen we in het Nederlands naar penseelstreek. Die streek bestaat dus niet uit één lange lijn maar uit allemaal kleine vormpjes die na elkaar worden gestempeld. Gek he! Ik experimenteer vaak met de spacing (hoe vaak je brush wordt gestempeld langs de lijn die je tekent), de jitter (hoe ver het vormpje afwijkt van de lijn die je tekent) en de fall off (de natuurlijke fade out aan het eind van je lijn). Ik kan me voorstellen dat je hier nu niet zo’n beeld bij hebt. Dat is helemaal niet erg. Open je Procreate app maar eens en tik op een van je brushes om het zelf uit te proberen. Je zult dan al snel zien wat ik precies bedoel. 

Het volgende waar je mee kunt spelen is de shape. Dit is de basisvorm die telkens opnieuw gestempeld wordt. Dit kan een rondje zijn, maar ook een vlek, bloemetje of hartje. Wat jij maar wil! De source library staat vol met verschillende vormpjes waar jij jouw lijn uit kunt laten ontstaan. Naast de vorm dat telkens gestempeld wordt, kun je ook de scatter aanpassen. Die past de richting van het vormpje aan. Zo wordt het vormpje niet telkens staccato achter elkaar gestempeld.

Tot slot kun je veel experimenteren met de grain van jouw streek. Of eigenlijk, de grain van het vormpje waarmee je stempelt (trust me als tekst lijkt dit allemaal veel moeilijker dan wanneer je de app opent!). Wil je dat het vormpje een houtlook heeft? Helemaal ingevuld is met kleur? De afdruk van oliepastel heeft? De grain brengt textuur aan en geeft een diepere laag aan je penseelstreek.

Er zijn zó veel opties als we het over Procreate brushes hebben dat ik haast vier blogs zou kunnen vullen! In mijn cursus Procreate voor Beginners deel ik werkelijk alles wat ik weet over Procreate Brushes. Dat doe ik niet in tekst, zoals in deze blog, maar doe ik in filmpjes. Je kijkt als het ware over mijn schouder mee terwijl en je kunt zelfs samen met mij meetekenen. Klik hier voor meer informatie over de cursus Procreate voor Beginners!

Procreate brushes downloaden

Wil jij nóg een stap verder gaan? Dan kun je natuurlijk zelf een hele nieuwe Procreate Brush aanmaken. Als je in de Brush Library bent, kun je rechtsboven op het plusje tikken. Je begint dan met een blanco canvas. Spannend! Je kunt ook Procreate Brushes die anderen hebben gemaakt, downloaden en in Procreate laden. Download de penselen op de iPad of op iCloud om ervoor te zorgen dat je er met Procreate bij kunt. Om je gedownloade brushes in Procreate te laden, volg je deze stappen:

1. Tik op het penseeltje om de Brush Library te openen.

2. Selecteer de map waar je de brush wil installeren. Je kunt ook een hele nieuwe map maken voor jouw gedownloade brushes. 

3. Tik vervolgens op ‘+’ bovenaan het scherm en tik dan op Import. 

4. Navigeer naar de map waarin je de gedownloade Procreate brushes hebt opgeslagen.

5. Tik tot slot op de brush die je wil installeren. 

Met jouw Procreate brushes aan de slag gaan

Al deze info over Procreate brushes kan voor een klein beetje buikpijn zorgen, dat begrijp ik maar al te goed. Met Procreate is ook zó veel mogelijk! En er is zó veel wat op je af komt! Gelukkig is de app ontzettend toegankelijk en oprecht de beste app om te gebruiken als je digitaal wil leren tekenen. Om je nog wat ondersteuning te geven bij het starten met Procreate leer ik jou in de cursus Digitaal Tekenen in Procreate alles wat deze mooie app te bieden heeft. En ja, dat betekent dat we alles wat je met Procreate Brushes kunt doen stap voor stap langs zullen gaan. Ik wijd aan deze Procreate penselen een drietal video’s zodat jij precies weet hoe je deze functies helemaal eigen kunt maken. En met het vernieuwde Procreate cursusboek heb je zelfs alle informatie van de cursus als naslagwerk bij elkaar! Als bonus voeg ik jou meteen na inschrijven toe aan een besloten groep uit mijn tekencommunity om over iPad-avonturen te kletsen met zowel mede-Procreate-deelnemers als leden van de community! Dus waar wacht je nog op? Bestel de cursus inclusief digitaal cursusboek hier!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>