Een bos bloemen tekenen? Analyseer je boeket!

Heb jij een mooie bos bloemen in huis staan die je wil natekenen? Je kunt jouw boeket op heel veel verschillende manieren vormgeven. Mijn favoriete manier om een bos bloemen te tekenen is door met fineliner en aquarel te werken. En om dat op een mooie, maar ook fijne manier te kunnen doen, zul je jouw bos bloemen eerst eens heel goed moeten gaan bekijken. Je zult het boeket haast blaadje voor blaadje gaan analyseren! Maar geen zorgen, het gaat sneller dan je denkt. In deze blog lees je de basis van hoe je een boeket bloemen kunt tekenen. Een goed begin is het halve werk, dus het is tijd om jouw boeket bloemen eens goed van dichtbij te bekijken.

Welke basisvormen teken je in jouw boeket bloemen?

Het is tijd om je auto-piloot even uit te zetten en op een hele andere manier naar de boeket bloemen die je wilt tekenen te kijken. Je autopiloot – je hersenen – zijn namelijk gewend het complete plaatje te zien. En ja, dan voelt het ineens als een flinke opgave om zo’n boeket op papier te krijgen. Om makkelijk een boeket te tekenen, zul je het plaatje moeten ontleden tot losse basisvormen. Deel je boeket bijvoorbeeld allereerst eens in twee delen: de vaas, en het boeket. Hoe groot is het boeket-deel ten opzichte van het vaas-deel? Dat geeft je al een basis-indicatie bij het beginnen met tekenen. Vanaf daar kun je de basisvormen steeds iets kleiner en gedetailleerder maken. Hoe breed is bijvoorbeeld het boeket-deel? Als je er een geometrische vorm omheen zou moeten trekken, met alleen rechte lijnen en hoeken, hoe zou dat er dan uitzien? Schets dit met lichte lijnen op papier.  Dan heb je al een goede basis voor de rest van het boeket dat je gaat tekenen!

Iedere bloem in jouw boeket tekenen

De bloemen uit jouw boeket kun je op onwijs veel verschillende manieren tekenen. Je kunt met duidelijke kleurvlakken werken, ieder bloempje super gedetailleerd tekenen en de lichtinval op de bloem precies nabootsen. Je kunt ook vanuit de textuur en de vorm van de bloem tekenen. Om dit te doen kijk je naar drie elementen van elke bloem: het hart van de bloem, de vorm van de blaadjes en de textuur van de blaadjes. Het gaat er niet om dat je de bloem perfect neerzet, maar meer om de impressie van elke bloem. Eigenlijk kun je door deze drie elementen (het hart, de blaadjes en de textuur) goed te bewonderen en op papier te zetten heel veel verschillende bloemen tekenen. Tijdens de cursus bloemen en boeketten tekenen laat ik jou zien hoe je deze manier van bloemen tekenen toe kunt passen op onder andere rozen en op gerbera’s.

De vorm van de bloemen die je tekent

In sommige bossen bloemen zitten bloemen die hele bijzondere vormen hebben. De Celosia Cristata  lijkt bijvoorbeeld op een hanekam, of een stel hersens (althans dat vind ik). Leeuwenbekjes zijn een ander mooi voorbeeld van bloemen met een bijzondere vorm. Deze bloemen teken je eenvoudig door ze eerst op papier een kader te geven. Als je niet naar de details van de bloem kijkt? Welke vorm herken je dan? Misschien zie je een puntige driehoek of is de bloem net een waaier? Als je de vorm van de bloem die je wilt tekenen hebt ontdekt, kun je gaan spelen met de textuur. Bekijk je bloem eens van dichtbij? Lijken de blaadjes van je dahlia niet net op allemaal kleine boogjes? En lijkt de pioenroos niet alsof er allemaal golfjes in zitten? Je hoeft de textuur nog niet eens een naam te kunnen geven! Wacht niet te lang, maar teken gewoon losjes wat je ziet! 

De kleuren van de bloemen in jouw boeket schilderen

Om een boeket te kunnen tekenen, adviseer ik je dus om de basisvorm van je boeket op papier zetten en om individuele bloemen te tekenen kun je door te kijken naar het hart, naar hoe de blaadjes om het hart heen zitten en naar de textuur van de blaadjes op hele eenvoudige wijze een boeket bloemen tekenen. En dan is het tijd om jouw boeket kleur te gaan geven! Net zoals de fineliner lijnen van de bloemen die je getekend hebt, mag alle kleur die je toevoegt aan jouw boeket ook lekker losjes zijn. Aquarel mag wat mij betreft heerlijk vloeien! Als je met kleur gaat werken, zie je dat een bloem niet slechts één kleur heeft, maar uit ongelofelijk veel verschillende kleuren bestaat. Pak eens een bloem uit een boeket dat je in huis hebt en kijk eens goed naar wat er tussen de bladeren gebeurt. Zo ga je op zoek naar de kleur in de kleur. Een roze bloem kan door lichtval en schaduw ook tinten van paars hebben en van bruin en zwart. Bijzonder he!

Nog meer informatie over het tekenen van een boeket bloemen?

Dan is de cursus bloemen en boeketten tekenen écht wat voor jou! Tijdens deze cursus van 5 lessen leer je aan de hand van video’s precies hoe je een boeket bloemen kunt tekenen. Ik heb mijn studio vol gezet met allerlei verschillende bossen bloemen en laat jou aan de hand van deze bloemen precies zien hoe je jouw boeket kunt analyseren, tekenen en schilderen. Waar wacht je nog op!?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>