In Nederland hebben we het geluk dat we op elk moment van het jaar vogeltjes kunnen zien vliegen. Of je nou in het voorjaar koolmeesjes voorbij ziet razen, in de zomer op het strand naar zeemeeuwen tuurt, in het najaar een zwerm van spreeuwen over ziet vliegen, of in de winter roodborstjes langs ziet hoppen. Om vogels na te kunnen tekenen, zul je éxtra goed moeten leren kijken. Een soort vogelspotten 2.0, zullen we maar zeggen. Als je vogels gaat tekenen ga je namelijk niet alleen op zoek naar mooie vogels in het wild, maar je gaat ook op zoek naar de verschillende lijnen, vormen en kleuren van de vogels die je ziet. Die zijn bij geen enkele vogel hetzelfde, en ze veranderen ook nog eens wanneer een vogel een andere positie aanneemt. Klinkt ingewikkeld? Valt gelukkig mee. Ben jij ook zo dol op mooie vogels als ik? Ik deel met jou mijn tips om de mooiste vogels te spotten en vervolgens na te tekenen. Spoiler: daar heb je een paar bijzondere (ingebouwde) brillen voor nodig!

Tips om vogels te spotten en te tekenen
Wist je dat vogels spotten die je vervolgens na kunt tekenen eigenlijk easy-peasy is? Je hoeft slechts twee dingen te doen! Een fijn plekje op een terras, in de tuin of voor het raam uitzoeken en vervolgens te wachten en te kijken naar al het moois dat voorbij komt vliegen of hupsen. Je zet als het ware een chill-bril op die je de tijd en de rust geeft om de wereld in te kijken. Op zoek naar de mooiste vogels. Heb je een interessante vogel gespot? Dan kun je een poging wagen om ‘m direct na te tekenen – dat is heel goed om te trainen. Persoonlijk vind ik het fijn om ‘m snel met m’n telefoon te fotograferen – het liefst in meerdere hoeken. Vogel weggevlogen of te ver weg om vast te liggen? Je kunt ook op zoek gaan naar een referentiefoto van een soortgelijke vogel. Om de juiste vogel later terug te kunnen vinden, is het handig om een paar referentiepunten op te schrijven. Observeer de vogel uitgebreid en schrijf op welke kleur veren die heeft, welke kleur snavel die heeft en waar je ‘m gespot hebt. Zat die aan het water? Vloog die door de stad? Of zat hij gewoon in een vogelhuisje in de tuin te chillen? Al deze informatie kun je gebruiken om de vogel op een later moment online of in een boek op te zoeken.

Vogels gefotografeerd? Tijd om ze na te tekenen!
Als je eenmaal de tijd neemt om eens rustig vogels te spotten, zul je dus al snel veel meer zien dan ooit tevoren! Heb jij een (referentie)foto van jouw vogel gevonden of gemaakt? Dan is het nu tijd om weer een andere bril op te zetten. Je vogelspotbril mag je afzetten en de tekenbril gaat op! Het is net alsof je een spier traint – je zou het een kijkspier kunnen noemen – waarvoor op zoek gaan naar mooie vogels een goede oefening is. Een echte workout! Je traint jezelf namelijk om je vogel niet meer te bekijken als een écht dier, met een romp, pootjes, vleugels en een koppie met schattig snaveltje. Een goed getrainde kijkspier ziet enkel een verzameling van herkenbare basisvormen, lijnen en kleuren.
Tijdens de cursus vogeltjes tekenen ben ik jouw personal kijkspier-trainer. Dat begint bij het zoeken naar de eerste basisvormen van de vogel. Want nee, je begint niet door elk afzonderlijk veertje los te tekenen: de grote lijnen wil je dus hebben! Tijdens de cursus vogeltjes tekenen zetten we die eerst precies samen op papier. Je gebruikt ze als een referentiepunt voor de rest van je schets. Don’t worry, dit klinkt nu wat vager dan het is! Kijk maar over mijn schouder mee om erachter te komen hoe dit er precies uit ziet.

De juiste kleuren uitkiezen voor jouw getekende vogels
Heb je een vogel gevonden die je wilt natekenen? Dan is het niet alleen belangrijk om de lijnen van de vogel te leren zien, je mag de kleuren van jouw vogel ook heel intensief gaan bestuderen. Vogels zijn nooit helemaal één kleur. Er is altijd sprake van nuance in kleuren. Zo kan een raaf bijvoorbeeld van veraf helemaal zwart lijken, maar als je echt gaat kijken zul je vanzelf zien dat die naast zwart ook grijs-en blauwtinten bij zich draagt – afhankelijk van hoe het licht valt bijvoorbeeld. Om mij te helpen de juiste kleuren te vinden voor de vogel die ik wil gaan tekenen, maak ik gebruik van swatch cards (kleurstaaltjes). Dat is met name omdat ik voor mijn vogels graag gebruik maak van alcohol markers – en die willen nog wel eens afwijken van de kleur die op de dop zit. Zeker omdat je met meerdere laagjes de kleur intenser kunt maken. Daarom heb ik al mijn markers netjes ge-swatched, oftwel uitgetest op goed georganiseerde kaarten. Op iedere kaart staan de namen van de kleuren met daarnaast een vakje dat is ingekleurd met de juiste kleur. Zo heb ik een superduidelijk overzicht van alle kleuren die ik tot mijn beschikking. Als ik eenmaal de juiste basiskleuren bij elkaar heb gezocht voor de vogel die ik wil gaan tekenen, ga ik heel intuïtief te werk. Ik geef mijn vogel op gevoel extra kleur en definitie met kleurpotlood. Om dit te kunnen doen, draag je – je raad het al – wéér een hele andere bril. Tijdens de cursus vogeltjes tekenen gaan we dieper in op welke bril je draagt tijdens het uitkiezen van de kleuren voor jouw vogels.

Makkelijk vogels leren tekenen?
Telkens als ik de tijd neem om te kijken naar de vogels om me heen, krijg ik intens veel zin om ze na te tekenen. Dat is ook precies waarom de cursus vogeltjes tekenen tot stand kwam! Mijn liefde voor vogeltjes tekenen deel ik met veel plezier met jou. Tijdens de cursus kijk je daarom over mijn schouder mee terwijl we verschillende referentiefoto’s van vogels natekenen. Ik leer je onder andere de lijnen in een vogel zien en kijken naar hoe je precies de juiste kleuren kunt vinden voor jouw getekende vogel. Meld je vandaag nog aan en start direct!