Tekenmateriaal

Hier vind je een heleboel materialen die ik in huis heb. Dus kans dat ik ze wel eens benoem of gebruik in tekeningen, tutorials, demo’s, of cursussen. De producten met een vinkje (βœ”οΈ) raad ik aan voor beginners. Die met een geel hartje (πŸ’›) gebruik ik zelf het meest (en dit zijn de 9 materialen die ik sowieso altijd in mijn tas heb zitten).

Tip: Als je lid bent van de Gouden Lijntjes community, krijg je in een aantal shops korting! Met de code GoudenLijntjes krijg je (ook als niet-lid) 5% korting op alle producten in de Be Creative Shop. Een groot deel van mijn favoriete materialen is daar verkrijgbaar, dat geef ik aan met een roze hartje (πŸ’—) .

De links in deze blogs zijn affiliate links. Kost jou niets extra’s, maar ik krijg een mini bijdrage als jij via deze weg iets aanschaft. Tof als je mij wilt steunen, dus!

  • Foto’s uit mijn boek Handettering & Illustratie in je Bullet Journal – door Sterstijl fotografie

Aquarelverf

Vaak mijn go-to materiaal. Ik ben ermee begonnen tijdens een reis in Vietnam en Thailand. Toen ik ontdekte hoe makkelijk, snel en losjes je er kleur mee kan geven aan een tekening, was ik om. Ja, het kan ook heel secuur en netjes, maar daar ben ik wat minder van πŸ˜‰

Ik gebruik vooral ‘napjes’ (blokjes hard pigment). Lekker makkelijk mee te nemen. Deze sets heb ik in huis:

Mocht je toch voorkeur voor tubes hebben ipv napjes, deze pak ik af en toe uit een lade:

Penselen

Voor aquarelverf heb je natuurlijk wel een penseel nodig! Ik begon met waterbrushes (waarbij er een waterreservoir achterin zit), en nog steeds zijn dat mijn favo’s voor onderweg. Maar inmiddels houd ik ook erg van een mooi penseel.

Ik heb ook prachtige penselen van dierenhaar. Bijvoorbeeld de Winsor & Newton Professional Water Colour Sable penselen. Hoe prΓ‘chtig van kwaliteit deze penselen en de betreffende merken ook zijn, voor mij voelt het inmiddels niet meer goed om hier links naar penselen van dierenhaar te plaatsen. Wat niet wil zeggen dat ik de penselen die ik al heb nooit meer gebruik, want weggooien is nΓ³g meer zonde. Inmiddels koop ik echter alleen nog maar synthetisch. Mocht jij op zoek zijn naar goede, synthetische penselen die vrijwel niet van echt haar te onderscheiden zijn, dan raad ik je o.a. de synthetische penselen van Princeton aan. Judith van Splendith schreef er een duidelijk blogbericht over.

Aquarelpapier & Schetsboeken

Goed aquarelpapier kan echt verschil maken in je tekeningen. Dat gezegd hebbende, ben ik stiekem helemaal niet gespecialiseerd in alle kennis rondom papier. Ik kwam ooit de HahnemΓΌhle schetsboeken tegen, was daar zΓ³ enorm tevreden over, dat ik geen behoefte meer had om ooit te switchen.

  • πŸ’› βœ”οΈ HahnemΓΌhle watercolor sketchbooks in verschillende soorten en maten. Ik gebruik ze eigenlijk allemaal (normaal, grijs & beige) en qua afmetingen vooral A5 en A6.

Niet per se aquarelpapier nodig? Dit zijn heel fijne, betaalbare beginners schetsboekjes. Als je niet Γ‘l te nat werkt, kunnen ze ook best een laagje aquarel hebben (en dan moet je gewoon accepteren dat ze een beetje gaan bobbelen – dat heeft z’n charme ;).

Voor losse projecten gebruik ik wel eens los (aquarel-)papier van verschillende merken – maar daarin zou ik je aanraden je eigen voorkeur te ontdekken. Handig om te weten: ‘cold pressed’ heeft meer textuur, ‘hot pressed’ is gladder. Hoe meer grammage, hoe steviger je papier en hoe minder het bobbelt bij nat worden.

Wil je veel verschillend materiaal uitproberen? Deze handige map heeft ringen die je open kunt doen, waardoor je zelf kunt bepalen welk soort papier er in kan. (Af-)wisselen naar hartelust, dus! Het handige van deze map is dat hij helemaal plat kan liggen.

En ook dit Arteza boekje en Sakura Notebook met zwart papier gebruik ik heel graag, maar vooral voor kladjes. Het Arteza boekje is bijvoorbeeld niet heel geschikt voor het laten vloeien van aquarel.

Watervaste Fineliners

Ook altijd in mijn standaard uitrusting. Ik gebruik ze allemaal door elkaar. Want hoewel de corresponderende merken er heilig van overtuigd zijn dat hun versie superieur is (en sommige diehard fans ook), merk ik niet veel verschil;) Zolang ze maar niet uitlopen als ik er met water overheen ga. Ik heb altijd verschillende maten bij me, afhankelijk van hoe groot of hoe dik ik wil tekenen.

Kleurpotloden

Vroeger tekende ik eindeloos met kleurpotlood, tegenwoordig doe ik er te weinig mee. Terwijl ze wel altijd achter me liggen te lonken en ik er zoveel van houd… Soms gebruik ik ze als accentje op een aquareltekening, en ik maak er ook wel eens kleine dier-tekeningetjes mee. Elke keer denk ik: waarom gebruik ik dit niet vaker!?

Alcoholmarkers

Zo gaaf om mee te werken! Hiermee maak je gave, streeploze kunstwerken en kun je heel mooi in lagen werken.

Wel belangrijk dat je het juiste papier gebruikt! Alcoholmarkers drukken ontzettend door. Met dit papier zie je nog steeds je tekening op de achterkant, maar belandt hij niet op de pagina erachter (of op je tafel…). Toch altijd verstandig er iets onder te leggen, gewoon voor de zekerheid.

Aquarelmarkers & aquarelpotloden

Dit gebruik ik eigenlijk zelden, maar het is wel leuk om eens naast de reguliere aquarelmediums te gebruiken!

Gouache

Gouache is zo’n fijn medium omdat het van alle markten thuis is. Je kent het misschien nog wel als plakkaatverf van de middelbare school. Verdund lijkt het bijna een beetje op aquarel, zo mooi transparant. Maar het werkt – in tegenstelling tot aquarel – dekkend, waardoor je ook lichte lagen over donkere lagen kunt zetten.

Leuk om eens iets anders te proberen: ik kreeg deze set Nicker Designer Colour cadeau. Speciale Japanse verf, lijkt op gouache maar dan net anders (ik vond het heel sterk gepigmenteerd).

Potloden, Gummen en een Puntenslijper

Heeft dit nog uitleg nodig? Altijd handig om bij de hand te hebben, toch?

Vulpen & inkt

Soms is een vulpen heel fijn om mee te tekenen en schrijven! Ik gebruik graag de

Brushpennen

Vroeger gebruikte ik brushpennen met name voor brushlettering, maar tegenwoordig teken ik er ook erg graag mee. Daarom heb ik een paar watervaste in mijn etui, handig voor aquareltekeningen:

  • πŸ’›πŸ’—βœ”οΈ Tombow Fudonesuke (watervast en twee kleine brushpuntjes – dubbel zo handig)
  • πŸ’›πŸ’— Pentel Pocket Brush pen (met inktvullingen, grotere punt en met ‘haartjes’ ipv van vilt: heel gaaf voor textuur in je lijnen!)
  • πŸ’›πŸ’— Pentel Touch brush sign pen (sinds deze er ook in watervaste vorm is, heb ik hem in mijn etui)

Onderstaand lijstje gebruik ik vooral voor brushlettering en/of kleur. Ook leuk: doordat deze juist nΓ­Γ©t watervast zijn, kun je er heel mooie aquarel-effecten mee maken!

Er zijn nog een miljΓ³Γ©n andere opties qua brushpennen – ik heb ze niet allemaal in huis. Probeer vooral uit wat bij jou past!

Bullet journals

Nadat ik een heel boek had geschreven over handlettering & illustratie in je bullet journal, zijn mijn eigen bullet journals in de loop der jaren steeds eenvoudiger geworden (meer zoals het oorspronkelijke systeem). Toch heb ik aan al die jaren tekenen een paar favorieten overgehouden:

  • Archer & Olive bullet journals. Met hun 160 gram dik en mat papier zijn deze ideaal om in te tekenen. Het zijn dus ook wel ietwat dikke en zware boekjes.
  • πŸ’— Leuchtturm 1917 (A5). De klassieker die ik jaren gebruikte. Dun papier wat wel ‘ghost’, maar stiekem ook best wat kan hebben.
  • πŸ’› Hahnemuhle 1584 Notebook A5. (Ik heb de kleur perzik, maar die is nu niet leverbaar.) Gebruik ik momenteel. Heeft 3 verschillende katerns, waaronder een gekleurde zonder puntjes. Ideaal voor brainstorms.
  • Ook leuk: ik ontwierp de 9 covers voor deze Papicolor bullet journals. Het is heel speciaal glad papier wat ideaal is voor brushpennen. Let wel op: de journals zijn strak gebonden waardoor ze niet helemaal openvallen. Even het ruggetje breken dus ;).

Ps. Tegenwoordig schrijf ik in mijn bullet journal heel graag met de πŸ’—Sakura Micron PN (plastic nib). Vloeit heerlijk over het papier.

iPad & Procreate

Ik heb een

  • iPad Pro (12,9 inch – 5e generatie, 512 GB opslag) – ook hier te koop bij Coolblue
  • Apple Pencil (2e generatie) of deze
  • Procreate (app) – check even of jouw iPad de app ondersteunt
  • Screenprotector van Paperlike
  • Opbergsleeve

    Mijn eerste iPad Pro (12,9 inch, 1e generatie, 256 GB opslag) deed het nog prima en was ook nog niet vol. De opslagruimte die je nodig hebt ligt er wellicht ook aan wat je verder van plan bent met de iPad: ik gebruik hem echt alleen voor tekenen – en ik teken niet elke dag. Het hangt er natuurlijk ook vanaf of je alleen maar extreem grote tekeningen (en dus bestanden) maakt, of kleine doodles. Mijn tekeningen zijn daarin (denk ik) gemiddeld qua formaat.

    Mijn iPad heeft een groot scherm, wat heel fijn is omdat je meer tekenruimte hebt. Een kleiner scherm is weer wat handiger om mee te nemen onderweg (mijne is wel zo groot als een laptop). Allebei heeft dus zijn voordelen: het is een beetje wat jouw voorkeur heeft!

Witte gelpennen

Zijn handig voor accenten of zwart papier. Veel mensen zweren erbij, ik geef de voorkeur toch aan de kleinste acrylmarkers – tenzij ik echt een stuk moet schrijven of echt mini-details moet maken. Dan zijn deze ideaal.

Acrylic markers (verfmarkers/acrylstiften)

Hoe handig is dit: verf in een stift in plaats van in een potje! Deze markers hebben verdunde acrylverf, waardoor het makkelijk vloeit en je een mooi mat en dekkend resultaat hebt. Ik neem vaak een kleine witte mee voor highlights op tekeningen, maar ik gebruik ze zelfs voor metershoge muurschilderingen. Super veelzijdig dus! Ik gebruik deze drie merken veelal door elkaar heen.

Technische tools (opnames / muurschilderingen)

Als ik in mijn stories deel dat ik iets aan het opnemen ben, krijg ik vrijwel altijd vragen over mijn technische setup. Bij deze wat van de tools die ik gebruik bij opnames en/of muurschilderingen!

Boeken

Hier een paar boeken van mijn boekenplank. Sommigen zijn leuk om gewoon plaatjes te kijken, sommigen om iets van te leren, en sommigen om te laten zien hoe illustratie een verhaal kan ondersteunen. Psst… het beste is natuurlijk om naar een boekhandel in de buurt te gaan om deze boeken te scoren, dan steun je hen ontzettend! Maar mocht dat niet kunnen, dan vind je hier de links naar Bol.

Over persoonlijke/creatieve ontwikkeling:

Van artiesten die ik zelf bewonder of waar mooie plaatjes in staan:

Waar illustratie het verhaal ondersteunt:

Om een nieuwe vaardigheid te leren (o.a. van leuke collega’s!)

Om ervoor te zorgen dat dit overzicht leesbaar blijft, heb ik per product gekozen voor een verwijzing naar één webshop. Maar natuurlijk kun je de producten ook krijgen bij andere winkels. Ik bestel graag bij Hobbyshop Online, Splendith en Penstore.