Waarom mijn eerste boek “flopte” en ik daar nu okee mee ben

Ineens was het zover.

Ik zag het al een tijdje aankomen, maar toch voelde het plotseling als falen. Ik kreeg maarliefst 3x de volgende vraag in mijn inbox:

“Ik kan je boek niet vinden, is het nog ergens te krijgen?”

Het moment was daar. Mijn boek, Handlettering & Illustratie in je Bullet Journal, was uitverkocht. Het is tijd om het hardop te zeggen: er komt geen tweede druk.

Op moment van schrijven precies 2 jaar geleden, in september 2018, verscheen mijn grote trots. Een. Eigen. Boek. In alle roze-glitterende vriendschapsboekjes die ik in mijn leven heb mogen vasthouden, vulde ik – met een net-zo-roze-en-glitterende gelpen – steevast “schrijfster” in bij de vraag “wat wil je later worden”. Het huidige boek had weliswaar een andere vorm dan ik me destijds had voorgesteld (het was geen roman over coole 17-jarige meisjes die stoere namen hadden als “Nicky” en “Jazmin”), maar het was een boek. Een boek!

Eerste exemplaar? Tweede druk!

Een boek over bullet journaling (hoe ik daar in ben gerold is een mooi verhaal voor een andere blog, overigens). Bullet Journaling is een soort agendasysteem, bedacht door Ryder Carroll. In mijn boek vertelde ik hoe je het helemaal naar eigen smaak kon aanpassen. Met bijbehorend Gouden Lijntjes Bullet Journal. De boekrelease was veelbelovend: terwijl mijn uitgever mij het eerste exemplaar in handen drukte, sprak ze zelfs al over een mogelijke tweede druk. Jubeltenen tot en met.

Die tweede druk bleef echter een tijdje uit. En nog een tijdje. Na een eerste piek verliep de verkoop van het boek namelijk mondjesmaat. Toen ik, schoorvoetend, mijn uitgever een jaar later vroeg hoe het nou zat met die tweede druk, kwam het antwoord dat ik eigenlijk al had verwacht. De exemplaren van de eerste druk bleven de enige exemplaren. Uitverkocht was uitverkocht.

Signeren tijdens mijn boekuitreiking (foto: Evelien Hogers)

Maar waarom dan?

Zowel de uitgever als ik begrepen niet zo goed waarom. We waren (zijn!) ontzettend blij met de inhoud. Het is een kleurrijk boek geworden, tjokvol fijne tips en mooie foto’s. Wekenlang heb ik geresearched en geschaafd om alle informatie zo compleet mogelijk te maken. Bullet journaling spreads van begin tot eind. De reviews die verschenen waren voor 95% zeer lovend (een enkeling had bijvoorbeeld graag meer lettering-voorbeelden gezien). Ik kreeg vaak via Instagram persoonlijke berichten van mensen die er zó ontzettend blij mee waren. Er was zelfs al een Duitse uitgever geïnteresseerd in de vertaling. En toch was er blijkbaar iets aan het boek waardoor mensen het niet zomaar van een plank in de boekwinkel grissen.

Speech van de uitgever (foto: Evelien Hogers)

De volgende kans ligt om de hoek. Toch?

Om eerlijk te zijn, maakte ik me lang geen zorgen om het uitblijven van de tweede druk. Sterker nog, ik dacht allang een ander boek aan te kunnen kondigen tegen de tijd dat het merkbaar zou zijn. In de trant van: “Geeft niets dat deze uitverkocht is: ik heb al láng een nieuwe, betere versie! Kijk mij eens het vorige boek ontgroeid zijn!”. Moving on. Ik had al zoveel geleerd, zoveel leuke nieuwe ideeën. En bovendien: nog zoveel tijd.

Dat laatste is waarom de mededeling “je boek is op” voelde als “je tijd is op”. And you didn’t do sh*t. Geen nieuw manuscript, geen nieuwe uitgevers-deal. Niet eens een zondagsversjes-bundel. Het voelde als falen.

Nog steeds verliefd op de mooie foto’s uit mijn boek (foto: Sterstijl fotografie)

Wat ik nu anders zou doen

Maar dát is dus niet zo. Sterker nog: het ‘floppen’ van dit boek (wat nog steeds als een te harde term voelt), kan ik nu met een wijzere blik analyseren en begrijpen. En dat kan alleen omdat ik ontzettend gegroeid ben sinds het in de schappen kwam. Als creatieveling én ondernemer. Ik zou nu zo ontzettend veel anders doen. De eerste meeting met de uitgever was 3 jaar geleden, het manuscript lag er 2.5 jaar geleden. Inmiddels heb ik een heel bedrijf uit de grond gestampt, minstens 100 workshops gegeven, mooie samenwerkingen gehad, en een fijne online community om me heen verzameld. Een kleine greep uit mijn belangrijkste leerpunten:

– Het onderwerp specifieker maken. Tijdens mijn workshops merk ik het volgende: deelnemers worden overweldigd door te veel informatie. Het komt vanuit een goede plek (namelijk héél, héél veel waarde willen bieden), maar het zorgt voor een door-de-bomen-het-bos-niet-meer-zien-gevoel. Ik vermoed dat mensen het boek daardoor niet handzaam vonden, en niet goed weten wat ze ermee aan moesten. Tenzij ze al bekend waren met het onderwerp en heel specifiek op zoek waren naar meer informatie.

– De spotlight aanzetten. Surprise, surprise: voor MIJ mocht de wereld dan even volledig om mijn boek draaien, maar de rest van de wereld wist er niet zomaar van. Mijn uitgever en ik hebben natuurlijk de tamtam aangezet. Inmiddels weet ik dat er nog veel meer kan gebeuren. Dat mensen het vaak niet vervelend vinden als je regelmatig vertelt over een product waar je trots op bent, maar juist leuk! Dus extra aandacht met mooie promo-foto’s, sneak previews, kleine tutorials, reviews delen… the work. (alleen hierover kan ik al een hele cursus maken, haha).

Tijdens de uitreiking (foto: Evelien Hogers)

– Meer reviews verzamelen. Over reviews gesproken… Niet van collega’s, bloggers of tijdschriften: van “gewone” mensen die het boek gebruikten. Door de jaren heen heb ik gemerkt hoe fijn we het vinden om eerst te lezen wat anderen ergens van vinden, voor we er zelf aan beginnen. Logisch! Zo zie je maar: met één review op bijvoorbeeld bol.com maak je een ondernemer al ontzettend blij. Jij kan echt verschil maken.

– Niet te lang blijven broeden. In de afgelopen 2 jaar zijn al 100 ideeën voor nieuwe boeken de revue gepasseerd. Raad eens hoeveel manuscripten er al klaarliggen? Precies, nul. Niet goed genoeg, geen tijd… Er is altijd wel een smoes. En ondertussen had ik al 20 dingen kunnen uitproberen. Het is tijd om gewoon even knopen door te hakken.

– Proberen = altijd winnen. Ik heb een boek geschreven. Het ging niet precies zoals ik wilde. Ik heb ervan geleerd. Dat is niet falen, dat is gigantisch winnen.

Al met al: ik heb niet het gevoel dat ik gefaald heb. Ik ben hartstikke trots op het boek, zowel hoe het geworden is als het feit dat ik überhaupt een boek heb gepubliceerd. Bovendien is het écht gaaf om door dit soort eikpunten in je leven te merken hoeveel je bent gegroeid. Dusseh… op naar dat volgende boek!

Waarover zou jij graag willen dat mijn volgende boek gaat? Laat het me weten in de comments!

PS. Toch het boek nog kopen? Dat kan! Sinds kort is mijn boek te koop als e-book! Neem snel een kijkje op deze pagina en koop dat e-book!
Liever een papieren versie? Soms is er nog eentje tweedehands te krijgen via bol.com of Marktplaats.
Ik heb zelf nog een klein aantal exemplaren, maar ik vind het moeilijk daar afstand van te doen. Misschien verkoop ik ze ooit nog eens op een beurs. En anders… kun je altijd nog een mailtje sturen naar uitgeverij Forte Creatief. Wie weet!

PPS. Also, als afsluiter nog even deze té lieve foto van mijn opa en oma op de boekuitreiking. Blij dat ze er toen allebei nog bij konden zijn 🙂

<3 (foto: Evelien Hogers)

Reacties (45)

  • Anne Jorinde says:

   Dat lijkt me een heel goed idee! En wie weet is dat ook al eens in de wandelgangen met Nienke besproken…. 😉

 • Cynthia van Doorn says:

  Ja met Anja eens! Sketchjournaling. Of een hand-out voor startende schetsers die tips en trics nodig hebben met een creatieve community om zich heen te bouwen. Yes please 😊

 • Volgens mij kun je, mij inspireren door te helpen met het tekenen van je “eigen stijl” figuurtjes. Je boek heeft mij een heel mooie grote opstap gegeven in het bullet journalen. Het was zelfs mijn eerste boek over bulletjournaling en handletteren.
  Thanks you.

  • Anne Jorinde says:

   Ah dankjewel Jolanda, wat leuk om te horen! En inderdaad, eigen stijl vinden is ook altijd nog zo’n handig onderwerp… dankjewel voor je suggestie!

 • Ik zou het heel gaaf vinden om een boek te hebben over sketchjournaling en travel journals!! Met bijvoorbeeld leuke versjes er tussendoor, want die zijn altijd zo fijn om te lezen. Graag graag graag!!

  • Anne Jorinde says:

   Ha Thea! Volgens mij zag ik jou ook reageren op de post via Facebook – en heb je inmiddels nog een link gevonden om het te kopen! Klopt dat? Ik zag dat er nog 1 of 2 exemplaren beschikbaar zijn, dus hopelijk is het gelukt:) Bedankt voor je enthousiasme in ieder geval!

 • Heel toevallig heb ik net je boek ontleend uit de Bib van Leuven. Bullet journaling zegt mij niks, maar ik vond de foto’s en illustraties zo leuk dat ik het toch zeker wou lezen. Bovendien heb ik een bokaal gevuld met je 30GoudenLijntjes tekenopdrachten. Een boek over Sketch Journaling zou ik fantastisch vinden! Ik zet het nu al op mijn wishlist 😉

  • Anne Jorinde says:

   Jaa, de bibliotheek werkt natuurlijk ook perfect! Hopelijk blijft ie daar gewoon even beschikbaar;). En wat tof dat je zo enthousiast meedoet met de tekenopdrachten – ik kijk uit naar de resultaten!!

 • Ooooh.. je bedoelt dat ik over een aantal jaren een collecters item heb?… Wat zeg ik? Twee!!! Want ik heb de gele en de witte! 😉

  Ik vond en vind het een leuk boek.. ik pak het er regelmatig bij.. gewoon om even door te bladeren of even iets na te zoeken. Mooi hoe je het in je blog beschrijft.. Ik ben het namelijk roerend met je eens.. Supertof dat je het gedaan hebt… fantastische ervaring rijker.. maar dat was toen en nu is nu.. dus gewoon de draad oppakken en wat nieuws bedenken. Dat is jou toevertrouwd en ik weet zeker dat het alleen maar leuker wordt! Super hoe je dit reflecteert! Chapeau!

  • Anne Jorinde says:

   Haha love dit enthousiasme! Dankjewel voor je lieve reactie, en fijn dat je zoveel aan het boek hebt! En inderdaad: het is een heel mooie ervaring geweest – en nu op naar nieuwe avonturen!

 • Lieve Anne, wat een onwijs wijs artikel, een blog om tegen op te kijken…..Maar ik eis een rectificatie😜 want zoals je zelf al schrijft het woord falen/failed/floppen doet je achievement echt te kort. Je blog zou ook kunnen heten hoe mijn eerste boek bij een eerste druk bleef maar wel een succes werd: je hebt je droom waar gemaakt en een heus boek geschreven, je hebt de sprong durven wagen, de eerste druk is toch maar mooi uitverkocht, je opa en oma hebben dit toch maar mooi meegemaakt, je hebt van het hele proces geleerd en durft het te benoemen en ook al is het qua informatiebron mss niet wat je ervan gehoopt had, het is wel een boek met inspiratie door jouw artwork dat erin zit. Ik heb onlangs een tweede kans exemplaar weten te bemachtigen en blij dat ik die nu heb, want nu er geen 2e druk meer komt wordt dit natuurlijk gewoon een collectors item🙌 en op je vraag wat voor boek wij graag zouden zien?: ik zit met smart te wachten op een bundel vol met al jouw zondagse versjes. Mogen ze die gelijk bij laten drukken want dat zal vast zo een must have worden die je aan iedereen cadeau wilt doen. Succes met al je nieuwe dromen waarmaken Anne! 1 ding heb je zeker bewezen, dromen kun je uit laten komen. Grts Jonna

  • Anne Jorinde says:

   Ha lieve Jonna! Ah dankjewel voor je lieve en uitgebreide reactie! Inderdaad, ik hoop dat ook uit mijn blog duidelijk wordt dat ik het géén falen vindt. Ik ben nog steeds hartstikke trots en neem alle nieuwe wijsheid mee in mijn volgende stappen! En wie weet… komt die bundel met zondagsversjes er nog steeds!

 • Jouw kwaliteit is niet te vatten in een boek. Je bent zo n vrolijke en spontane verschijning dat je ECHT met je koppie op insta moet blijven en… als ik programma producent was wist ik t wel jij met je koppie op tv! Ps Een boek kan er dan altijd nog bij

  • Anne Jorinde says:

   Ha Annet! Wat een onwijs lieve en leuke reactie, haha! Dankjewel! Haha, ik zal eens even bellen met de studios in Hilversum, kijken of ze nog een plekje op tv vrij hebben;)

 • Ik zou zeker, zoals nu al eerder gezegd door anderen in de comments, een boek over (urban) sketch- en traveljournaling sowieso kopen. Je hebt zo’n gave en eigen stijl. Ik denk dat veel van je zouden kunnen leren!

 • Wat heb jij daar een fantastisch stuk geschreven! Ik begrijp nu ook wel beter waarom jij schrijfster wilde worden, je hebt het gewoon! Als ondernemer in de creatieve sector (en dus een soort van collega) heb ik jouw stuk met heel veel herkenning gelezen. Regelmatig knikt ik zo van ja ja dat ken, ik dat herken, ik dat begrijp ik. Maar wat leer ik ook veel van jou. En dat allemaal omdat je je zo open en zo kwetsbaar opstelt. Dat vind ik echt groots! Ik had al veel respect en bewondering voor jou, maar dat is met dit stuk nog een aantal niveaus gestegen. 🤗 Op naar je volgende boek of welk ander mooi avontuur je ook zult beleven. Ik volg graag mee En ik zal juichen over jouw successen🤗🤗

 • Ik ben het helemaal eens met de reacties hierboven. Falen zou ik het zeker niet noemen, je deed het toch maar en leerde er iets uit. En ik ben superblij dat ik een exemplaar heb. 🙂 Een bullet journal opzetten is me nog steeds niet gelukt maar ik haal je boek nog vaak uit de kast omdat de illustraties en foto’s zo leuk zijn! Superfijn trouwens dat je hierover zo open schrijft. Inspirerend zoals altijd 🙂

  • Anne Jorinde says:

   Ha Anja! Wat tof dat je er zelfs inspiratie uithaalt zonder bullet journal! Dat is wel een heel fijn compliment:) Ik stop hem in m’n zak!

 • Zelf meer promoten inderdaad. Want ik kwam er pas heeeeel laat achter dat je een boek hebt 🙂 En onderwerpen zoals de andere comments zeggen, want daar liggen nog geen boeken over bij de action voor 2 euro.

  Ik ben in ieder geval blij dat ik een exemplaar heb 🙂

  • Anne Jorinde says:

   Haha inderdaad, dat is een goede graadmeter: een onderwerp dat voorlopig bij de Action uit de buurt blijft! Hihi. Al is het ook wel heel tof dat het zo toegankelijk wordt voor elke portemonnee. Maar ik ben het eens: we gaan voor iets unieks!

 • Het is al veel genoemd, maar ik zou ook zeer geïnteresseerd zijn in een boek over urban sketches/sketch journaling. Ik ben nog bezig met je online cursus! Heerlijk, zo blij mee. Maar ik ben nog steeds een beginner en wil verder maar kan daar zeker jouw hulp en tips bij gebruiken!!
  En ik vind de manier waarop je schrijft echt leuk!
  I’d be interested!

  • Anne Jorinde says:

   Ha Marlies! Wat tof zeg, dat je ook al de online cursus volgt! Wie weet gaan Nienke en ik er wel eens over nadenken om een aanvullend boek te schrijven. Dat zou gaaf zijn zeg! Keep you posted…;)

 • Ooooh, een boek over sketch- en travel journaling zie ik echt wel zitten! Dus ik zou zeggen: begin er maar al aan 😉

 • Ik vind het een fijn boek vol inspiratie.. mij dan ook een raadsel waarom de verkoop minder liep.

  Een talent voor het schrijven van een dergelijk boek heb je iig zeker. Zoals al vaker genoemd zou ok bam jouw (en Nienkes) hand graag een boek over sketch journaling/urban sketching/travel journaling zien. En dan graag ook met tips over het mengen van kleuren/kleurnamen etc. Ik koop hem zeker want kan een dergelijk boek nu niet vinden:)

  • Anne Jorinde says:

   Dankjewel voor je lieve woorden, Danielle! Wie weet, ik zal eens met Nienke overleggen… 😉 Zou mooi zijn he!

 • Dan ben ik extra blij, dat ik je boek al wél heb! Ik gebruik het bij het journalen. Mooi blog ♡. En hopelijk komt er een boek over sketchjournalen.

 • Marieke Sanchez says:

  Natuurlijk is je boek niet geflopt! Je hebt een boek op de markt gebracht en hij is uitverkocht. Hoe mooi is dat?! Als er maar 1 verkocht zou zijn was hij misschien geflopt….en dan nog! Tijd voor een nieuw avontuur zou ik zeggen. Ik kocht je kocht en heb hem in 1 keer uitgelezen! Dat is nog nooit iemand gelukt dus voor mij is hij geslaagd! X Marieke

 • Mooi dat je zo openhartig hier over spreekt. Straalt veel kracht uit! En misschien kun je je boek alsnog als e-book verkopen?

 • Hoi Anne, waarom verkoop je het niet als een e-boek op je website? Tegenwoordig is dat volgens mij gewoon mogelijk om het zelf aan te bieden online. Vind het jammer dat het boek nu nergens te koop is..

 • Na deze blog gelezen te hebben, was ik erg nieuwsgierig geworden naar je boek. Omdat ik hou van “echte” boeken (ipv e-books), heb ik gelukkig je boek tweedehands nog op de kop kunnen tikken en gisteren ontvangen. Ik ben begonnen met lezen en… niet meer gestopt! Wat een ontzettend leuk en leerzaam boek heb jij gemaakt en ik weet zeker dat ik hier enorm veel van kan gaan leren en veel inspiratie uit kan gaan halen. Ik vind je cursussen al helemaal geweldig en datzelfde geldt voor je boek. Absoluut geen “flop” dus, maar juist een absolute must voor iedereen die het leuk vindt om een bullet journal bij te houden of die dit wil gaan doen. Ik vind het in ieder geval heel leuk dat ik je prachtige boek op mijn handletter/teken/journal-bureau kan neerzetten! Dankjewel voor alle creatieve dingen die je doet en waar ik (helemaal nu ik door ernstige gezondheidsproblemen aan huis gebonden ben) heel veel plezier en energie uit haal! Ga door met je fantastische werk. Lieve groetjes, Marin

  • Marin, wat een enorm compliment! Dankjewel voor je lieve bericht, en voor je moeite om het boek in handen te krijgen! Ik wens je heel veel creatief plezier, en natuurlijk hoop ik dat je snel verbetering ziet in je gezondheid. Het allerbeste!

Comments are closed.