Je kunt er haast niet meer om heen: haast overal zie je wel prachtige witte (letter)kunstwerken. Op krijtborden, ramen, muren, servies… Alles heeft een krijt-achtige look. Zo maakte ik bijvoorbeeld voor Intratuin een DIY-video over handletteren op een glazen terrarium (waarvan de foto bij deze blog een screenshot is). Maar het is niet alles krijt, dat blinkt! Er zijn verschillende soorten materialen die – afhankelijk van je ondergrond of doel – allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

Krijt
Opzetten
De ouderwetse, vertrouwde kalkstaafjes. Naast dat je er heerlijk mee op de stoep en op het schoolbord kunt tekenen, lenen deze breekbare rakkers zich ook voor de prachtigste kunstwerken. Je kunt er zowel scherpe lijnen mee trekken (tip: probeer eens je krijtje te slijpen met een puntenslijper! Werkt écht!) als grote vlakken tegelijk mee schetsen. Met alleen al een wit krijtje kun je daardoor verschillende tinten wit en grijs in één tekening verwerken. Hallo, mogelijkheden!
Verwijderen
Het zal geen nieuws voor je zijn: krijt is ontzettend makkelijk te verwijderen. Een kleine veeg is al voldoende, en met een nat doekje ben je al helemaal zo klaar. Perfect voor bijvoorbeeld wisselende dagmenu’s, minder perfect voor wanneer er iemand met zijn jas tegen je krijtbord aanleunt.
Krijtstift
Opzetten
Een krijtmarker of krijstift is super handig voor de horeca: het kan nèt iets beter tegen een stootje dan gewoon krijt, maakt prachtige, helderwitte lijnen èn kan ook in een handomdraai weer gewist worden. Dus ook handig voor labels op voorraadpotten met een wisselende inhoud. Je hebt ze van verschillende merken (zoals Edding, Uni, en Chalkola) in verschillende diktes. Dus zowel voor grote, stevige uitspraken als voor ieniemienie naambordjes zijn deze krijtmarkers geschikt.
Verwijderen
Dat wil zeggen: dat wissen gaat het makkelijkst wanneer de krijtstiften op gladde, niet poreuze ondergronden wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan glas, porcelein, metaal, of PVC krijtborden (jaja, de meeste krijtborden die buiten restaurants staan zijn tegenwoordig van plastic!). Want let op: zelfs een krijtstift trekt na verloop van tijd in de ondergrond! Al na een week kan de krijtstift een vage witte afdruk achterlaten, zèlfs na grondig uitwissen! Een schuursponsje kan helpen, maar kan ook schuurplekken achterlaten op je krijtbord. Op een ge(krijt)verfde muur is dat vaak al helemaal het geval, en ga je zo door de bovenste laag verf heen. Beter even oververven dus.


Verfstift
Opzetten
Een verfstift verfmarker is een stapje permanenter dan de krijstift. Ik gebruik het liefst de Uni Posca Paintmarkers. De naam zegt het al: deze stift bevat verf. Ideaal voor als je wilt dat je kunstwerk wat langer blijft staan. Het kan makkelijk tegen een regenbui of stootje, of zelfs tegen een poetsdoekje nu en dan (niet ál te fanatiek poetsen, hoor;). Ook op glas blijven deze markers net iets beter zitten, dus het is verstandig voor een verfmarker te kiezen als je tekening op een plek zit waar mensen vaak langslopen. Een krijtmarker veegt dan al snel weg. Let op: op glas beschadigt je werk nèt iets makkelijker dan op PVC (want: nóg minder poreuze ondergrond, dus de verf kan zich wat moeilijker hechten).
Verwijderen
Dit betekent dus wel: iets harder poetsen om de tekening weer weg te krijgen! Een verfmarker doet het ook supergoed op gewone, geverfde muren. Wel trekt het er vrijwel direct in: oververven is dan de enige optie om het te wissen. Op PVC borden kunnen verfmarkers wel redelijk eenvoudig uitgewist worden: een beetje cif op je doekje en klaar is kees.
Lakmarker
Opzetten
Voor projecten die je écht lang wil laten zitten, zoals bijvoorbeeld de tekening die ik voor Intratuin op een terrarium maakte, kun je het beste een (glans)lakmarker nemen. Het liefst gebruik ik die van Edding. Let op, want hun benamingen kunnen een beetje verwarrend zijn. De ene keer heet het een lakmarker, de andere keer een glanslakmarker, en soms zelfs een paintmarker (om het maar even extra verwarrend te maken). Ik heb ze allemaal uitgeprobeerd, en heb geen verschil gevonden tussen de verschillende benamingen. Ze zijn echter een stuk permanenter dan de Posca Paintmarkers – óók de ‘paintmarker’ van Edding. Ze geven een prachtige glans, en je werk blijft écht mooi – ook als je per ongeluk de gieter even verkeerd mikt;)
Nog een puntje om op te letten: deze markers zijn tijdens het tekenen niet zo vergevingsgezind als hun minder permanente broertjes. Waar je een verfmarker nog wel even tussentijds kunt wissen met een beetje cif, is een lakmarker echt alleen maar weg te krabben: ook al na een paar seconden. Veeg je dus per ongeluk door een letter heen die niet droog is? Ai, dan zul je écht even flink moeten gaan beitelen. Maar geen zorgen, dat komt vanzelf goed. Ik geef je sowieso wat handige tips in de DIY blog van de Intratuin.
Verwijderen
Daar tegenover staat dan wel weer precies het voordeel van deze lakmarkers: ze blijven écht goed zitten. Bijvoorbeeld wanneer je een logo op een raam moet maken, of een glazen pot wilt beletteren die je af en toe vastgepakt wordt. Verwijderen gaat alleen door het af te steken met een scherp mes of verfkrabber. Maar let op: heb je geletterd op glazen servies? De vaatwasser is níét erg goed voor je kunstwerkje.
* Deze blogpost bevat affiliatelinks
