Online cursussen
Net als het leeuwendeel van Nederland stortte ook ik me op online cursussen tijdens deze Corona-periode. En dan bedoel ik niet alleen nieuwe online cursussen máken (stay tuned!), maar zelf vólgen. Misschien is het omdat een crisis vraagt om het roer eindelijk om te gooien. Misschien is het om een (vals?) gevoel van controle te krijgen. Hoe dan ook: ik had behoefte aan zelfontwikkeling. Cursussen productiviteit. Sales. Bloggen. Marketing. Eigenlijk gewoon elke online cursus in de categorie het-komt-allemaal-wel-weer-goed-en-jouw-bedrijf-komt-hier-sterker-uit. Misschien ken je het gevoel wel. Ik heb me wat afgestreamd en -gezoomd deze weken.

Eindelijk écht kunnen concentreren…
En ik vind het heerlijk! Het is alsof ik nu eindelijk écht opensta voor alle goede tips. Wat een pandemie al niet voor effect heeft op eigenwijsheid…
…maar misschien eerst even mijn DM’s checken
Ik stuitte alleen op een probleem: het ging mij vaak te langzaam. Een kleine side note over de werking van mijn brein. En waarschijnlijk ook dat van jou. Dat is blijkbaar nogal snel onderprikkeld. Dat klinkt nu heel cool en kijk-mij-eens-hyperintelligent-zijn, maar het betekent eigenlijk gewoon dat je gauw afleiding zoekt, omdat je in de huidige taak niet genoeg beziggehouden wordt. Niet te verwarren met zoiets als ADD, maar gewoon met het feit dat we tegenwoordig gewend zijn om snel te schakelen van het ene dopamineshot (“oh! Een mailtje!”) naar het volgende (“wow, 28 likes!”). Gevolg? Mijn vrienden irriteren zich mateloos aan mijn non-stop appgedrag tijdens een avondje Netflix, ik spring als een wild paard door mijn to-do lijst heen zonder iets écht af te krijgen, en ik viel al tijdens mijn studententijd in slaap tijdens colleges. En nee, dat kwam niet door het stappen. (Niet altijd;).

Ultieme focus zonder afleiding
Mijn vreugde was dus ook groot toen ik de “dubbele snelheid” knop ontdekte op Youtube-filmpjes en podcasts. Opeens kon ik mijn aandacht er wél bijhouden. Later las ik in het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar * (dikke tip trouwens!) dat dit inderdaad een heel goede manier is om je brein nét genoeg bezig te houden, zodat het geen afleiding gaat zoeken. Net als frummelen aan een paperclip, of doodelen op de achterkant van een envelop. Het ene zal meer bij je passen dan het ander: bij mij is snelheid echt key. Voor Youtube-filmpjes en podcasts zat ik dus gebakken.
Concentratie tijdens webinars
In come the webinars. Meestal kun je die niet sneller afspelen. Bovendien verloopt alles vaak ook nog eens wat langzamer door zaken als een slechte verbinding, vragen die ingezonden en gelezen moeten worden en hier en daar een technisch mankementje. Allemaal helemaal begrijpelijk en absoluut geen drama, maar wel genoeg om mijn vingers alweer naar mijn telefoon te laten kruipen. Hoe interessant ik het onderwerp ook vind. Toch even snel mijn Insta-DMs checken. En als we er dan toch zijn, ook even die laatste post van dat grappige account, en – hee – iemand heeft een filmpje gestuurd, en… Ehh, hoe kwam ik ook alweer bij een quiz over de kleur van Justin Biebers’ sokken?


Live visueel tekenen in hyperfocus
Toen ik tijdens een (verder heel interessante!) masterclass merkte dat mijn ogen weer eens teveel naar de achtertuin getrokken werden, besloot ik een andere aanpak te nemen. Ik teken regelmatig op live events. Dan vat ik de dag samen op een 5 meter breed papier aan de muur, in snelle, herkenbare doodles en teksten. Luisteren, samenvatten, én er een tekening bij verzinnen. Tijd om ergens anders aan te denken heb ik dan absoluut niet. Waarom dat niet eens proberen bij een webinar?
Visual notes op je iPad of analoog
Ik heb de luxe dat ik dat op mijn iPad kan doen, maar op een papiertje kan het net zo goed. En – hoera – het werkte! Niet alleen bleef mijn aandacht bij de les, maar ook moest ik mezelf dwingen om verbanden te leggen en de stof écht tot me te nemen. Bonus: aan het eind had ik een A4-tje met een aantrekkelijke samenvatting voor mezelf, die ik ook nog eens naar de host van het event heb gestuurd. Was ze hartstikke blij mee.

Zelf visual notes maken
Kortom, win-win-win! Wil jij het ook een keer proberen? Dat kan een eerste keer nogal overweldigend zijn. Hieronder 9 tips om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.
1. Snelheid is key. Sommige webinars kun je terugkijken, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hier úren extra aan gaat besteden. Daag jezelf daarom uit in real time mee te tekenen. Dat is in het begin even wennen, en misschien zelfs stressvol, maar je wordt er echt steeds beter in. Misschien wel handig om het eerst te oefenen met iets dat je alsnog terug kunt kijken, voor je helemaal in de stress schiet dat je iets gemist hebt;)
2. Bereid voor. Leg je materialen alvast klaar, zodat je tijdens de stream niets hoeft te pakken.
3. Wees minimalistisch. Houd het aantal materialen beperkt, bijvoorbeeld alleen een zwarte brushpen en fineliner. Dan heb je onderweg geen keuzestress. Kleuren toevoegen kan altijd achteraf nog, indien nodig.
4. Optioneel: warm op. Zoek een paar plaatjes over het onderwerp van de webinar of cursus. Probeer er in een paar penstreken je eigen draai aan te geven.
5. Twijfel niet. Schiet er tijdens een uitleg over “ideeën” een plaatje van een gloeilamp in je hoofd? Verlies geen tijd met je afvragen of het origineel genoeg is. Functie boven vorm: je tekening hoeft niet de nieuwe Rembrandt te worden. Het gaat erom dat het herkenbaar is.
6. Vat samen. Probeer te luisteren naar de rode draad in het verhaal, in plaats van elke letter. Ja, dat betekent dat je soms wat weg moet laten, en dat is eng. Maar het betekent ook dat je meer tijd overhoudt voor een tekening die het verhaal goed weergeeft.
7. Blijf kalm. Gaat het eventjes te snel? Reset. Haal even adem. Pak de draad op waar hij nu is, in plaats van de laatste 5 minuten nog proberen in te halen. Dan ga je namelijk alleen maar meer achterlopen. Als je een pauzeknop hebt, gebruik die: neem lekker even een kop thee en ga dan weer verder. Geen pauzeknop en wel alle informatie nodig? Maak geschreven notulen, en vul later aan met illustraties (let op: dit duurt wel extra lang!).
8. Leer je tempo kennen. Door vaak te oefenen weet je wat een haalbaar tempo is voor jou. Heb je ruimte voor wat extra details? Of blijft het beter minimalistisch? Ik ervaar zelf grote verschillen tijd bij een live interview of Q&A (meer tekst, minder illustraties) versus een webinar of masterclass met een duidelijke rode lijn (uitgebreidere illustraties).
9. Wees tevreden. Sneltekenen betekent fouten maken, keuzes maken. Je hebt met extra aandacht naar een talk geluisterd, en dat is meer dan genoeg om trots op te zijn! Eindeloos hertekenen hoeft niet: jij hebt deze taak volbracht!
Raak jij ook wel eens snel afgeleid? En is dit ook een fijne oplossing voor jou? Of raak je alleen al in paniek bij de gedachte? Laat het me weten in de comments!
* De links in dit artikel zijn affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik ook een kleine bijdrage krijg! Geen zorgen, jij betaalt 0,0 niks nada niente extra.